Hlavní obsah

Sportovní událost roku. Začínají zuřivé bitvy novodobých gladiátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images, Getty Images

Francie v akci při letošním utkání s Austrálií.

Reklama

aktualizováno •

Začíná největší globální sportovní akce tohoto roku, mistrovství světa v ragby. Uskuteční se od pátku ve Francii, v zemi, která někomu možná tak ragbyová nepřipadá. Ale opak je pravdou.

Článek

Říkají si Les Bleus (Modří), ve znaku mají galského kohouta a patří k nejlepším týmům světa. Doma má tenhle tým divokých pořízků podporu 65 milionů lidí i vlivných sponzorů – Mastercard, Emirates, Asahi, Meta, Societe General…

Jestli Francie ragby miluje, pak jihozápadní část země tu hru doslova zbožňuje, protože patří ke zdejší kultuře. Až v pátek vypuknou boje mistrovství světa, budou celé vesnice v jihozápadní části země sedět u televize, pít pastis, víno, a když Les Bleus úvodní zápas proti Novému Zélandu vyhrají, budou slavit až do rána.

V zemi najdete místa spojená s ragby, kde se až tají dech. Láska k tomuto sportu je tak silná, že v borovém lese Les Landes, na břehu řeky L´Ardour, která protéká jihozápadem Francie, je dokonce kaple zasvěcená ragby. Uvnitř ‚Notre Dame du Rugby‘ jsou stovky zarámovaných ragbyových košil a za oltářem skříň s fotkami a dresy hráčů ragby. Svatyně pro duše místních mužů, kteří zemřeli při ragby nebo utrpěli zranění.

Když zvednete oči, spatříte dokonce vitráž s Pannou Marií se skrumáží u nohou a Jezulátkem házejícím ragbyový míč. Modlitba zarámovaná vedle oltáře pak asi nejlépe dokazuje důležitost ragby na jihu Francie.

„Panno Marie, která jsi naučila své dítě Ježíše hrát si na tvých kolenech. Udržuj mateřský dohled i nad hrou těchto dospělých dětí. Buď s námi také ve velké skrumáži existence, abychom mohli zvítězit ve skvělé hře života a být příkladem, stejně jako na hřišti, odvahy, nadšení a týmového ducha. Amen.“

Ve Francii působí na 1700 klubů, počet licencovaných hráčů se v posledních letech výrazně zvýšil a dosahuje přibližně 400 tisíc.

Součást identity

Říká se, že na jihu Francie je ragby víc než jen sport, je to náboženství. Ragby je považováno za krásnou hru. A pro mnoho měst je významnou součástí jejich kultury, historie, identity.

Ragby představili Francii v roce 1872 Britové a zanedlouho už byl zformován první francouzský národní tým. Zpočátku se hrálo hlavně v elitních lyceích, ale rozšiřování klubů vyvolalo důležitý kulturní posun. Hru totiž přijala za svou dělnická třída. To byl začátek „le rugby des villages“. Každé město vytvořilo klub s věrnými členy, aby bojovalo s okolními soupeřícími městy.

Ragby a peníze

Uspořádání mužského mistrovství světa v ragby může vygenerovat až 3,4 miliardy eur v celkovém ekonomickém dopadu, zatímco přímé výdaje návštěvníků do hostitelské ekonomiky mohou dosáhnout 1,3 miliardy eur.

Kromě obrovských výhod, které může hostitelská země využívat, umožňuje finanční úspěch MS v ragby mužů investovat rekordní částky do rozvoje a růstu tohoto sportu, a zajistit tak jeho dostupnost pro co nejvíce lidí.

Od svých skromných začátků je mistrovství světa v ragby mužů nyní považováno za třetí největší sportovní událost po mistrovství světa ve fotbale a olympijských hrách. Podle zprávy EY bylo RWC 2019 v Japonsku ekonomicky nejúspěšnějším mistrovstvím světa v ragby všech dob s téměř pěti miliardami eur v ekonomickém dopadu.

Na mistrovství světa v ragby mužů v Japonsku přinesl videoobsah zápasů a zápasů na sociálních platformách World Rugby a Mistrovství světa v ragby více než 2,1 miliardy zhlédnutí.

Dnes má Francie dvě hlavní ragbyové soutěže: Top 14 a Pro D2.

Top 14 je nejvyšší národní liga a jak název napovídá, má 14 týmů. První soutěž se konala v roce 1892. Pro D2 je pak divize přímo pod Top 14, která byla představena v roce 2000. Mezi Top 14 a Pro D2 existuje sestupový systém, což znamená, že na konci každé sezony dva nejlepší týmy z Pro D2 postoupí do Top 14 a dva poslední týmy z Top 14 sestoupí.

K nejsilnějším klubům poslední doby patří Toulouse, La Rochelle, Lyon, pařížský Stade Francais, Bordeaux Begles…

Aplikace Rugbyrama

Francie má i speciální noviny „Midi Olympic“, které se výhradně věnují ragby, a utkání vysílají stanice Canal+, France 3 a Eurosport.

Existují také mobilní aplikace jako „Rugbyrama“, které mohou příznivci používat ke sledování všech francouzských ragbyových týmů, hráčů a soutěží. Nechybí živé aktualizace a komentáře pro ty, kteří se nemohou fyzicky účastnit zápasu.

Říká se, že ragby na jihu Francie se nejen sleduje, ale žije a dýchá. Muži, ženy i děti tento sport přijímají stejnou měrou pro jeho dravost, krásu a pokoru.

V jednu chvíli s dojetím zpívají hymnu a vzápětí už sledují osvalené obry zaklesnuté do sebe v zuřivé bitvě jako novodobí gladiátoři. Třeba kapitán Antoine Dupont je opravdovou hvězdou a Francouzi (ale nejen oni) ho považují za jednoho z největších hráčů na světě a své generace.

Třetí poločas

Samozřejmě, že ve Francii nikdo nikdy nezapomene na tzv. třetí poločas, tedy čas po hře, kde se hráči a fanoušci obou stran, na rozdíl od fotbalu, smísí, sdílejí zážitky a ukazují svá zranění z bitvy.

Když se týmu daří, slaví s ním celé město, a když se nedaří, celé město trpí.

Fanoušci jsou vášniví a mnozí cestují na velké vzdálenosti, aby podpořili své hochy. Většina týmů má dokonce kapelu, která se bez problémů účastní všech zápasů doma i venku.

„Ragby na hlubokém jihozápadě Francie je vášní, která už celé století vyjadřuje a podněcuje rivalitu vesnic a malých měst v regionu,“ napsal před časem The Guardian.

Hlad po vítězství bude ve Francii ohromný. Země startovala na každém MS v ragby od jeho začátku v roce 1987 a pokaždé se kvalifikovala do vyřazovací fáze. Třikrát se dostala do finále, v letech 1987 a 2011 ale prohrála s Novým Zélandem, v roce 1999 s Austrálií.

MS hostí už podruhé. Poprvé to bylo v roce 2007, kdy ji stejně jako v roce 2003 v semifinále porazila Anglie.

Reklama

Doporučované