Hlavní obsah

„Český Djokovič“ bude chtít odškodné. Voráčovou Austrálie dohnala k slzám

Foto: Profimedia.cz

„Na tenis nemám ani pomyšlení. Pořád se vzpamatovávám z šoku. Zatím jsem to nezpracovala. Jsem vyčerpaná,“ uvedla česká deblistka Renata Voráčová.

Reklama

Česká tenistka Renata Voráčová zvažuje, že bude požadovat od australské tenisové organizace odškodné. Zastala se jí WTA i asociace založená Novakem Djokovičem. Voráčová se vrátila do Česka, když přišla o australské vízum.

Článek

Tenistce Renatě Voráčové byl povolen vstup do Austrálie na základě výjimky z očkování. Deblistka v zemi strávila několik dní, stihla dokonce odehrát zahřívací zápas. Potom, co zrušili vízum srbskému tenistovi Novaku Djokovičovi, ale začali úředníci Australských pohraničních sil znovu prověřovat také její zdravotní výjimku.

Voráčová podle serveru The Age uvedla, že na svoji obhajobu dostala pouhých deset minut a neměla při tom k dispozici potřebné právní poradenství.

Českou tenistku převezli do stejného nechvalně proslulého imigračního hotelu jako Novaka Djokoviče. Tam ji podle jejích slov vyslýchali šest hodin. Voráčová zpětně tuto zkušenost, která ji dohnala i k slzám, popisuje jako ten „nejčernější sen“.

Po tom, co tenistka v zemi zažila, se ji v sobotu večer rozhodla dobrovolně opustit. A to i přes to, že jí byla dříve udělena zdravotní výjimka z očkování na základě toho, že v posledních šesti měsících prodělala covid. Stejně jako mužská tenisová jednička. Djokovičovým právníkům se ale nakonec podařilo zrušené vízum vybojovat zpátky.

„Jsem ráda, že u soudu vyhrál,“ okomentovala Djokovičův případ pro BBC Radio 5 Voráčová. „Cítím ale frustraci z toho, že právníci a moji poradci, kteří tam byli se mnou, o soud také nepožádali, ale rozumím tomu, protože Novak si najal své právníky a musel za to zaplatit. Myslím, že to byl hlavní problém, proč jsem nemohla jít k soudu a požádat o totéž,“ dodala pro britskou stanici česká tenistka.

Deníku pak prozradila, že nyní zvažuje, že bude od australského tenisového svazu Tennis Australia požadovat finanční kompenzaci za náklady spojené s cestou a přípravou i ušlý zisk. „Nebyla to má chyba, splnila jsem vše potřebné. Určitě budu australský tenisový svaz žádat o náhradu,“ vysvětlila Deníku Voráčová.

„Jen letenka vyšla na šedesát tisíc, cestoval se mnou trenér. Navíc všechen čas, hotely, příprava na grandslam, možné prize money. Doufám, že se k tomu australský svaz postaví čelem a nebudeme to muset řešit právní cestou,“ uvedla tenistka.

„Na tenis nemám ani pomyšlení. Pořád se vzpamatovávám z šoku. Zatím jsem to nezpracovala. Jsem vyčerpaná,“ dodala podle serveru The Age Voráčová.

Ve středu se za hráčku postavila Ženská tenisová asociace (WTA). „Komplikace, které se v posledních dnech vyskytly v případech, kdy sportovci postupovali podle schváleného a povoleného procesu získání lékařské výjimky pro vstup do země, jsou nešťastné,“ uvedla asociace v prohlášení.

„Renata Voráčová se řídila těmito pravidly a postupy, po příletu dostala povolení ke vstupu, zúčastnila se soutěže, a pak jí najednou bylo zrušeno vízum, ačkoli se ničeho nedopustila,“ obhajovala počínání tenistky organizace.

Slíbila přitom, že Voráčovou podpoří a bude nadále spolupracovat „se všemi orgány na řešení této nešťastné situace vhodným způsobem“. Podle deníku The New York Times se k tomu australský tenisový svaz, který média oslovila, dosud nevyjádřil.

Českou tenistku podpořila podle agentury Reuters také Asociace profesionálních tenisových hráčů (PTPA), kterou v roce 2020 založil Djokovič. „PTPA se domnívá, že právní jistota by měla být základním principem v každé demokratické společnosti,“ uvedla organizace v prohlášení. „Budeme i nadále podporovat a obhajovat hráče způsobem, který je pro ně přijatelný.“

Reklama

Doporučované