Hlavní obsah

Český tenis má novou kometu. Menšík sice ve finále padl, ale oslnil celý svět

Foto: Getty Images, Getty Images

Jakub Menšík po vítězství v semifinále v Dauhá.

Reklama

aktualizováno •

Jakub Menšík se probojoval do finále turnaje v Dauhá. V něm sice nestačil na Rusa Karena Chačanova, přesto ukázal, že v 18 letech se stává zářící hvězdou a potvrzením, že čeští tenisté začali jít ve stopách našich děvčat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, teď Jakub Menšík. Ještě před pár dny byl 193 cm vysoký tenista „jen“ nadějným českým mladíkem, který sem tam vystrkoval růžky. Na turnaji v Dauhá ale ukázal, že se může měřit se světovou špičkou. Ve finále se sice musel poklonit umění hráče světové dvacítky Rusa Karena Chačanova, kterému podlehl 0:2 na sety (6:7, 4:6), i tak za sebou nechal v Kataru český mladík silný odkaz.

Menšík zatím nevyhrál žádný turnaj ATP, ale loni překvapil postupem do třetího kola US Open, kde prohrál s turnajovou devítkou Taylorem Fritzem. Posunul se tím na 151. místo světa a přestal být neznámým hráčem. Zároveň neskrýval, že chce letos do světové osmdesátky.

Na nedávném Australian Open 2024 pokračoval v trendu, když zaujal pětisetovou bitvou s devátým nasazeným Polákem Hubertem Hurkaczem.

Po měsíci od tohoto utkání najednou stojí před branami tenisové „extratřídy“ a posouvá se hluboko do světové stovky. Přitom do Kataru vstupoval jako 116. hráč světa a jen díky novému programu Next Gen Accelerator, pravidlu pro start hráčů mladších 20 let umístěných do 250. místa. Snad ani on sám nemohl tušit, kam až dojde.

Nejprve vyřadil nasazeného Španěla Alejandra Davidoviche Fokinu, pak v úchvatné třísetové bitvě britského veterána Andyho Murrayho. Zápas vstoupí nadlouho do análů třísetových utkání. Menšík vyhrál po třech tiebreacích a více než třech hodinách.

„Právě teď nemám slov, nevím, co říct,“ říkal po tom utkání a pokračoval skromně. „Byl to těžký zápas, Murray je skvělý hráč, viděl jsem ho v televizi, když dvakrát vyhrál Wimbledon, je neuvěřitelné, že v tomto věku stále může soutěžit s nejlepšími hráči světa,“ vysekl poklonu slavnému Britovi.

Murray ho vystřelil

Tahle bitva českého mladíka neuvěřitelně nakopla. Ve čtvrtfinále překonal světovou pětku Andreje Rubljova. Bylo to jeho první vítězství nad členem elitní desítky. Díky tomu se český teenager stal nejmladším hráčem v TOP 100. „Práce ale ještě není hotová. Doufám, že výkon zopakuji i v semifinále a zahraju si tady o titul,“ řekl odvážně po vítězství ve čtvrtfinále.

Přesně jak řekl, tak udělal. V semifinále porazil francouzského veterána Gaëla Monfilse.

Tenisový svět zírá a už ví, že tohle nemůže být náhoda. Odhodlaný teenager, talentovaný hráč se silnou hrou a značně zářnou budoucností, píší teď o Čechovi v zahraničí. Někteří ho přirovnávají ke Carlosi Alcarazovi.

Menšík opravdu udivuje. Výborně podává, umí zkrátit hru, dobře se pohybuje, je silný ze zadní čáry. A jak ukázal v Dauhá, má silnou psychiku. Už pár let mu s ní pomáhá srbský mentální kouč Dragan Vujovič, kterého před časem náhodou objevila Jakubova maminka.

Finále juniorského grandslamu

Je třeba přiznat, že opravdoví znalci o hráči z Prostějova už nějaký čas vědí. Na challengerech ATP a okruhu ITF získal šest titulů ve dvouhře a jednu trofej ve čtyřhře. Na okruhu ATP Tour si poprvé zahrál v šestnácti letech. Na juniorském grandslamu prohrál až ve finále Australian Open 2022 s americkou světovou trojkou Brunem Kuzuharou po třísetové bitvě.

První challengerovou trofej si odvezl ze Sparta Prague Open 2023. V sedmnácti letech se stal historicky nejmladším českým vítězem challengeru od vzniku okruhu v roce 1978. O dva měsíce tím překonal rekord svého tenisového vzoru Tomáše Berdycha.

Jeho hlavním a největším vzorem je však Novak Djokovič, u kterého hrál i na pozvání doma v Bělehradě. Trenérem mu od 14 let je Tomáš Josefus z TK Agrofert Prostějov.

Hra na bicí a kouzla

Své žebříčkové cíle si lepí doma na ledničku, aby ho stále burcovaly. Umí dobře anglicky, za koníčky má basket, hru na bicí, rapera Eminema a kouzelnictví. Rád se koukne na film Gladiátor. V jídle je skromný, pochutná si na BBQ žebrech nebo pizze.

Na instagramu se „chlubí“ hlavně tenisem, ale třeba i fotkou s Novakem Djokovičem, záběrem z Time Square v New Yorku nebo s barracudou chycenou na moři.

A jeho návod na úspěch? „Snažím se koncentrovat jen na tenis a můj vývoj. Veškeré věci jako sponzoři, média, smlouvy, prize money, všechno konzultuji s rodiči a mými agenty, kterým důvěřuji. Dobře vím, že od tohohle je potřeba se oprostit… Kdybych to všechno řešil sám, tak bych létal v oblacích a nebyl tam, kde jsem,“ říkal ještě loni v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Reklama

Související témata:
Jakub Menšík

Doporučované