Hlavní obsah

Doping české tenisové naděje. Nikola Bartůňková byla suspendována za trimetazidin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Nikola Bartůňková měla opakovaný pozitivní test na dopink.

Osmnáctiletá česká tenistka a finalistka loňského Wimbledonu juniorek Nikola Bartůňková užila zakázanou látku na podporu průtoku krve do srdce a z mezinárodních tenisových soutěží byla suspendována.

Článek

Osmnáctiletá česká tenisová naděje Nikola Bartůňková byla suspendována a od poloviny dubna tak nemůže startovat na mezinárodních turnajích pořádaných organizacemi ITF či WTA.

Podle webu Livesport měla Bartůňková hned dva pozitivní nálezy, a sice z února a března letošního roku z podniků W50 v Trnavě, kdo došla až do semifinále, a W75 v Mariboru. Komisaři v jejím těle našli zakázaný trimetazidin, který je klasifikován mezi hormonální a metabolické modulátory.

Látka, která se běžně u dospělých využívá k léčbě anginy pectoris, zvyšuje průtok krve do srdce a omezuje rychlé výkyvy krevního tlaku. Na seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury WADA je od roku 2014.

Valijevová a doping

Do povědomí sportovní veřejnosti se látka dostala již v předchozích letech v souvislosti s ruskou krasobruslařkou Kamilou Valijevovou. Ta coby patnáctiletá společně s ruským týmem získala zlatou medaili na olympijských hrách v Pekingu 2022. Cenný kov jí ani ostatním Ruskám na krk pověšen nebyl a následně byla ze soutěže diskvalifikována a Mezinárodní sportovní arbitráž jí udělila čtyřletý zákaz startů v soutěžích.

Česká tenistka zatím takto velkou hvězdou svého sportu nebyla, ale pro její úspěchy se o ní hovořilo jako o velké naději českého tenisu. Loni došla do finále turnaje juniorek ve slavném Wimbledonu a v současném vydání světového žebříčku se drží na 282. místě, jako 11. nejlepší hráčka mladší 19 let. V tomto žebříčku má český ženský tenis i jiné zastoupení, jelikož na druhém a třetím místě se drží Brenda Fruhvirtová a Sára Bejlek.

Nejvýše byla Bartůňková na žebříčku na 226. místě. Za svou kariéru si na prize money vydělala přes 84 tisíc amerických dolarů (téměř dva miliony korun).

Související témata:
Nikola Bartůňková

Doporučované