Hlavní obsah

Lidé kolem šampionky Vondroušové: slavný mentor, manžel s kočkou a Miriam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Vteřinu poté, co Markéta Vondroušová vyhrála Wimbledon.

Reklama

Česká tenistka, která zazářila na letošním Wimbledonu, nemá kolem sebe extra velký tým. Ne každého si pustí k tělu.

Článek

Markéta Vondroušová dosáhla největšího úspěchu své tenisové kariéry. Ve finále Wimbledonu 2023 vyhrála nad Tunisankou Ons Džabúrovou 2:0 (6:4, 6:4) a stává se další českou šampionkou na nejcennějším turnaji světa.

Obrovské zlepšení na trávě, které předvedla, však není zdaleka jen její osobní úspěch.

Šokující wimbledonská vítězka (Vondroušová vyhrála jako nenasazená hráčka!) má kolem sebe tým lidí, kteří ji táhnou výš.

Kdo jsou lidé kolem Vondroušové, z nichž někteří seděli při finále přímo v její loži na centrkurtu?

Miriam Kolodziejová, kamarádka, deblová parťačka

Nejnápadnější členka hráčské lóže, doprovázela Markétu Vondroušovou už od prvního kola letošního Wimbledonu. 26letá rodačka z Mostu je dlouholetou deblovou partnerkou Markéty, ale také její dobrou přítelkyní. Poznaly se jako děti.

Hrají spolu už deset let, vyhrály v roce 2015 deblové juniorky na Australian Open i Roland Garros. Za ty roky sportovní kamarádství přerostlo v úzké přátelství.

Foto: Archiv J. Šnajdra, Seznam Zprávy

Markéta Vondroušová, její deblová partnerka Miriam Kolodziejová a vyplétač raket Jakub Šnajdr.

Ty dvě jsou jako sestry. Proto také Miriam hned nabídla Markétě, že zruší společný debl na letošním Wimbledonu, když viděla, jaké má její parťačka šance v singlu, a dvě soutěže by znamenaly příliš velkou námahu pro problematické zápěstí. Letos se Miriam ve čtyřhře vyšplhala nejvýš v kariéře, když dosáhla 44. místa na deblovém žebříčku WTA.

Finále ve fotkách:

+11

Štěpán Šimek, manžel

S manželem Štěpánem se Vondroušová potkávala na turnajích, oba spolu už jako děti hrávali tenis.

O dva roky starší Štěpán hrál závodně ještě v juniorech, ale pak si vážně poranil rameno, musel na operaci a v osmnácti nakonec skončil. Právě v té době se do sebe zamilovali a loni se vzali. Mladý muž je projektovým manažerem, a když je Markéta ve světě, hlídá doma kocoura bez srsti Frankieho.

Jan Hernych, trenér

44letý Jan Hernych byl sám profesionálním tenistou. Ve své kariéře vyhrál jeden turnaj ATP ve čtyřhře. Markétu Vondroušovou trénuje od roku 2018 a po roce ji dovedl až do finále Roland Garros. Pak se na nějaký čas rozešli, ale znovu se dali dohromady.

Jiří Hřebec, bývalý trenér

Další bývalý vynikající tenista piplal Markétu jako trenér od 15 let. Říká o něm, že je její tenisový táta. Dnes je spíš jejím mentorem.

Sám přiznává, že už je víc v kontaktu s Hernychem. Poprvé Markétu viděl na Štvanici, když jí bylo 15, a už tehdy vytušil, že bude výborná.

Jan Kodeš, mentor

Snad můžeme k ostatním zařadit i legendárního vítěze Wimbledonu z roku 1973.

S Markétou se poznali už dávno v tenisovém klubu ČLTK na Štvanici, kde jsou oba ikonami, byť je dělí dvě generace. Občas je jejím mentorem, pošle povzbuzující SMS a samozřejmě, že se při důležitých utkáních objeví i v lóži jejího týmu. Ve Wimbledonu byl letos Jan Kodeš hodně vidět.

Michal Vágner, kondiční trenér

S Markétou spolupracuje už několik let a určitě jí hodně pomohl. Už dříve se znal s Hernychem a pracoval například také s Lucií Hradeckou. O tenisu a kondičním tréninku napsal i knížku.

A samozřejmě - k nejužšímu tenisovému týmu musíme připojit i rodinné zázemí: Markéta má vynikající vztah s maminkou Jindřiškou, s mladší sestrou a dalšími členy rodiny.

Reklama

Doporučované