Hlavní obsah

Martina Navrátilová podruhé porazila rakovinu

Foto: Profimedia.cz

Martina Navrátilová v roce 2019.

Reklama

Tenistka ještě preventivně podstoupí další ozařování, ale lékaři zatím v jejím těle další nádor nenalezli. V rozhovoru se svěřila, že kvůli rakovině se s manželkou alespoň prozatím vzdaly plánu na adopci dítěte.

Článek

Držitelka 59 grandslamových titulů Martina Navrátilová podruhé porazila rakovinu. Oznámila to po necelých čtyřech měsících od diagnózy. V lednu tenistka uvedla, že jí lékaři v prosinci diagnostikovali rakovinu hrtanu a prsu (psali jsme zde).

„Podle toho, co vědí, jsem teď bez rakoviny,“ prohlásila šestašedesátiletá americká tenistka českého původu v rozhovoru s novinářem Piersem Morganem pro TalkTV, z něhož citovala agentura Reuters. Celé interview bude zveřejněno v úterý.

Navrátilová řekla, že musí podstoupit ještě další ozařování. „Je to ale spíš prevence než cokoli jiného,“ vysvětlila.

Navrátilová si nahmatala zvětšenou lymfatickou uzlinu na krku v listopadu během finále turnaje WTA v texaském Fort Worthu. Při vyšetření krku lékaři narazili na podezřelé místo i v prsu tenistky. I tam se později potvrdila rakovina.

Navrátilová se Morganovi svěřila se svými pocity po zjištění diagnózy. „Totálně jsem na tři dny zpanikařila, myslela jsem si, že se nedočkám Vánoc… Rozhodně se v 65 setkáváte se smrtí mnohem víc než v 50 nebo 55.“

Dvojitá rakovina není vzácná

Podle amerického Národního onkologického ústavu se 20 procent případů rakoviny vyvine u pacientů, kteří ji měli již předtím jako tenisová legenda Martina Navrátilová. Až 17 procent pacientů se pak potýká s dvojitou rakovinou.

Tenistka prý prožila „tři strašné noci“, než jí onkolog oznámil, že má rakovinu hrtanu způsobenou virem HPV16, která se dá dobře léčit a plně se z ní zotaví 95 procent pacientů.

Navrátilová v rámci léčby podstoupila chemoterapii a také protonovou terapii, díky čemuž se vyhnula operaci, která by mohla vyústit v odstranění části jazyka, píše deník The Times. Z pravého prsu jí také lékaři odstranili nádor o velikosti asi 7–8 milimetrů.

V rozhovoru tenistka také prozradila, jaká hudba jí při chemoterapii pomáhala. „Vyberete si, jakou hudbu chcete (při léčbě) poslouchat. Jednou jsem si vybrala Eltona Johna a on začal zpívat I'm Still Standing, kterou mi věnoval na koncertě v Paříži během French Open v osmdesátých letech,“ vyprávěla.

S manželkou Julií Lemigovovou prý před oznámením diagnózy uvažovaly o adopci dítěte, ale to teď podle Navrátilové není na pořadu dne.

Navrátilová veřejně informovala o své nemoci i v roce 2010, kdy trpěla rakovinou poprvé, aby podpořila ženy s podobnými zdravotními problémy. Důležitost prevence zdůrazňuje i letos.

Reklama

Doporučované