Hlavní obsah

Vrací se vzpomínky na Berdycha a Štěpánka. Češi jedou Davis Cupem jako kdysi

Foto: Getty Images, Getty Images

Pavlásek s Macháčem porazili ve Valencii srbský pár Čačič, Djokovič.

Reklama

České ženy se v tenisu tvrdě tlačí do světové špičky. Čeští muži jako by je chtěli následovat. Porážka Španělska, Jižní Korey, na závěr Srbska a tím i postup z 1. místa skupiny Davis Cupu do čtvrtfinále vypadají velmi nadějně.

Článek

Představitelé mladé české krve Jiří Lehečka (21 let), Tomáš Macháč (22), Jakub Menšík (18) doplnění zkušeným deblistou Adamem Pavláskem (28) jako by se snažili vrátit staré dobré časy českého Davis Cupu před deseti a více lety. Soutěži tenisových týmů tehdy vévodili Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem.

Ze tří finále Češi vyhráli hned dvě a právě Srbsko jim bylo v roce 2013 posledním finálovým soupeřem. Teď to se Srby bylo „jen“ o první místo ve skupině, přesto si Macháč s Pavláskem vyšlápli i na Djokoviče, který nastoupil ve čtyřhře, a nedarovali tak Srbům ani bod.

Češi spolu se Srby a dalšími šesti týmy z ostatních skupin postupují do čtvrtfinále, které se odehraje po Turnaji mistrů koncem listopadu v Málaze a kde podle všeho narazí na docela silné Finy.

Postupující si zahrají semifinále a týdenní turnaj bude zakončen finálovým střetnutím. Všechno na tvrdém povrchu a v hale.

To, že jsou Češi tak dobří, je i není překvapivé. Ještě loni by to nikdo nečekal. Letos se však přeci jen český mužský tenis posunul významně kupředu.

Stačí se podívat na letošní turnaje a žebříčky. Zejména Jiří Lehečka udělal s koučem Martinem Navrátilem obrovský progres. Loni na Grand Slamech končil vždy v prvním kole. Letos došel na Australian Open až do čtvrtfinále, v Paříži do 2. a ve Wimbledonu do 4. kola. Koncem srpna byl na žebříčku ATP už 29. Ve Valencii se představil jako opora DC týmu.

Podobně ale poskočil i jeho ještě mladší kolega Jakub Menšík. Loni odcházel poražen z juniorského finále Australian Open. Za rok a půl se mu podařilo probít do 3. kola mužského US Open, kde prohrál s 9. nasazeným Taylorem Fritzem, který pak podlehl ve čtvrtfinále pozdějšímu vítězi Djokovičovi. Teď ve Valencii proti Srbsku vyprovodil Menšík velezkušeného Dušana Lajoviče 6:3 a 6:2.

Deblový specialista Tomáš Macháč loni poprvé prorazil na žebříčku čtyřhry do stovky, letos už poskočil na 76. místo.

Prostě nedávno ještě zcela průměrný český daviscupový tým najednou není vůbec průměrný. Poradil si se Španělskem, se Srby, budou s námi muset brzy počítat i silné týmy v Málaze. Na další finále DC to ještě asi nevypadá, ale pokud budou naši pokračovat tak jako dosud, nemusí k němu být daleko.

Reklama

Doporučované