Hlavní obsah

Nejlepší hráč historie je Djokovič, uznal Nadal. Co ho stále žene vpřed?

Foto: Getty Images, Getty Images

Novak Djokovič s pohárem pro vítěze US Open.

Reklama

aktualizováno •

Věční rivalové, ale teď Rafael Nadal přišel v rozhovoru pro deník AS s jednoznačným vyjádřením: Djokovič je nejlepší hráč historie.

Článek

Do profilu Novaka Djokoviče jsme nově doplnili vyjádření Rafaela Nadala

Zatímco ženské vítězky grandslamů se neustále střídají, v mužích letos Carlos Alcaraz získal Wimbledon a Novak Djokovič všechny ostatní turnaje – Melbourne, Paříž i New York.

Před začátkem US Open si nejprve všichni slibovali finálovou bitvu Alcaraz–Djokovič, ale ta nevyšla. Pak zase předpovídali, že by Medveděv mohl obhájit vítězství na US Open z roku 2021, a konečně tak získat svůj druhý grandslam.

Nestalo se. 36letý Srb Novak Djokovič strojově přesnou hrou nedal o devět let mladšímu Rusovi šanci. Výsledek? Novak má 24 titulů, Daniil stále jen ten jediný.

„Čísla a statistiky hovoří jasně. A on má čísla a statistiky lepší než já. Všechno ostatní jsou jen pocity, co se vám líbí a co ne. Ale čísla zpochybnit nejde,“ prohlásil nyní Rafael Nadal v rozhovoru pro deník AS s připomínkou, že Djokovič získal rekordní počet grandslamů, zatímco on jich má o dva méně (22).

Djokovič se po US Open vrátil na post světové jedničky. Pro Španěla decimovaného zraněním se souboj s Novakem nyní nevyvíjí dobře.

„Žiju dětský sen,“ řekl Djokovič po vítězství. „Měl jsem sen stát se nejlepším hráčem na světě. Když mi bylo sedm let, chtěl jsem vyhrát Wimbledon. Nikdy jsem si nepředstavoval, že tady budu mluvit o 24 grandslamech.“

Kde stále bere tu motivaci? Naznačil to hned vzápětí, když řekl: „Budu v tom pokračovat!“ Kdo ho zná, ví, že se Srb nenechá unášet na křídlech vítězství. Pořád má před sebou nesplněné cíle. Hlavně mu zoufale chybí vysněný kalendářní grandslam. Sahal po něm už v roce 2021, kdy prohrál až v New Yorku s Medveděvem. Teď o něj přišel ve finále Paříže s Alcarazem.

Co bude dál?

„Teď si v duchu nedávám žádné číslo, kolik grandslamů chci do konce kariéry vyhrát. Vlastně žádné číslo nemám. Budu je nadále upřednostňovat jako své nejdůležitější turnaje, kde chci hrát nejlepší tenis. To se tedy nezmění. To zůstane stejné i v příští sezoně. Nevím, kolik sezon mám ještě v nohách. Tak uvidíme… Víte, hráči přicházejí a odcházejí. Bude to pro mě stejný osud. Nakonec jednoho dne tenis opustím, tak za 23, 24 let. A přibudou noví mladí hráči. Do té doby mě asi ještě uvidíte.“

Reklama

Doporučované