Hlavní obsah

Ženský Wimbledon vypadá jak mistrovství České republiky. Ale zdání klame

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Kateřina Siniaková během vítězného prvního kola Wimbledonu.

Reklama

Češky vstoupily do wimbledonského singlového pavouka v úctyhodném počtu jedenácti hráček. Co do kvantity jsou tedy absolutní velmoc. Predikce zahraničních odborníků na jejich úspěch v turnaji už tak optimistické ale nejsou.

Článek

Podle tenisových expertů nebude ve čtvrtfinále Wimbledonu žádná z Češek.

Odpovídá to vlastně i jejich nasazení v pavouku turnaje. Nejvýše z děvčat je Petra Kvitová (9.), druhá za ní Barbora Krejčíková (10.).

Přitom dvě Češky v travnatých generálkách na Wimbledon teď uspěly náramně. Kvitová vyhrála turnaj v Berlíně a Kateřina Siniaková v Bad Homburgu.

V čem je tedy problém?

Podle všeho ve značné nevyrovnanosti českých hráček. Jednou nahoře, jednou dole. Tak se to opakuje stále. Málokterá si udržuje v singlu vysokou stabilní formu.

Potvrzuje to sama Kvitová, která si i přes vítězství v přípravě na travnatý grandslam vůbec není svými šancemi ve Wimbledonu jistá. Dvojnásobná držitelka vítězné Mísy Venus Rosewaterové otevřeně říká, že nemá žádný recept. Buď to prostě půjde, nebo také ne.

Odborníci Eursoportu jí sice dávají jisté šance, ale zařazují ji až na páté místo za Elenu Rybakinovou, Arynu Sabalenkovou, Igu Swiatekovou a Ons Džabúrovou. „Vypadá v dobré formě a měla by být na svém oblíbeném povrchu hrozbou. Ale za předpokladu, že její stažení z turnaje Eastbourne bylo jen preventivní,“ upozorňuje Eurosport.

Kvitové hrozí hned ve čtvrtém kole, pokud se tam dostane, zmíněná šestá nasazená Tunisanka Džabúrová. A pokud projde přes ni, ve čtvrtfinále zřejmě nejspíš bude extrémně nebezpečná trojka turnaje Kazaška Rybakinová.

Hned na další místo za Kvitovou klade Eurosport Karolínu Muchovou, která nedávno zářila na French Open, kde postoupila do finále. Expert Eurosportu Mats Wilander poté popsal Muchovou jako možná nejkomplexnější tenistku a řekl, že očekává, že bude ve Wimbledonu naprosto senzační.

Sama Muchová, která má za sebou dvě čtvrtfinále Wimbledonu, řekla po French Open, že preferuje rychlé povrchy jako trávu před antukou. Jenže od Paříže na ní nehrála, a pokud postoupí do 4. kola, bude ji tam s největší pravděpodobností čekat jedna z favoritek, běloruská bomberka, druhá nasazená Sabalenková.

Kvitová a Muchová vstoupí do Wimbledonu v úterý během druhého dne. Bilance jejich kolegyň z prvního dne je smíšená: čtyři postoupily (Vondroušová, Siniaková, Bouzková, Strýcová), dvě vypadly (Fruhvirtová, Martincová).

Loni začalo v prvním kole Wimbledonu sedm Češek. Nejdále došla Marie Bouzková, do čtvrtfinále. Na předchozím grandslamu v Paříži po druhém kole zůstala ve hře jediná Češka Muchová. Nakonec ale zazářila a prošla až do finále.

Reklama

Doporučované