Hlavní obsah

Válka mezi norskými lyžaři a svazem propukla naplno. Kilde se bouří

Foto: Getty Images, Getty Images

Kilde slaví druhé místo v lednovém obřáku v Adelbodenu.

Reklama

Norští lyžaři i v této sezoně ohromují svými výsledky a širokým záběrem. Jsou stejně dobří jako jejich soupeři z alpských zemí. Pod povrchem však doutná obří malér. Norským reprezentantům se nelíbí, jak s nimi jejich svaz zachází.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Donedávna to vypadalo, že od Norů by se mohli všichni učit, jak „vyrábět“ fantastické lyžaře v různých lyžařských disciplínách. Občas se však objevily varovné příznaky.

Že je něco shnilého ve státě norském signalizovali dosud jen jednotlivci. Běžec Johannes Hosflot Klaebo se nedávno odpojil od reprezentace, mladý sjezdařský talent Lucas Braaten odmítl na začátku letošní sezony dál reprezentovat Norsko a spekuluje se, že bude závodit za Brazílii.

Teď se ozvala supertěžká váha. Celkový vítěz Světového poháru Aleksander Aamodt Kilde, který se zotavuje z těžkého zranění ze sjezdu ve Wengenu, začal otevřeně mluvit o nedůvěře v nejvyšší vedení norské lyžařské federace.

„Pokud se ještě někdy vrátím k závodům, něco se musí změnit na samém vrcholu Norské lyžařské federace,“ řekl Aamodt Kilde před pár dny pro NRK.no v šokujícím rozhovoru.

Kilde je globální lyžařská celebrita. Jeho váhu zvyšuje vztah s americkou superstar, nejlepší lyžařkou všech dob Mikaelou Shiffrinovou. Oba kralují i sociálním sítím a získávají si podporu statisíců fanoušků. Oba přitom vystupují skromně a chytře.

Když se teď takto razantně ozval Kilde, který by mohl mít úplně jiné starosti s návratem k závodům, znamená to, že situace je vážná.

Všichni vědí, že Kilde nikdy nebyl žádný provokatér a potížista, ale optimistický, pozitivní chlapík. Zatímco by se měl soustředit na to, aby se znovu postavil na nohy po děsivé lednové havárii ve Wengenu, gigant rychlostních závodů se otevřeně pustil do vedení Norské lyžařské federace. Označil ji za organizaci, která proti sjezdařům bojuje, místo aby jim pomáhala. Když Kilde v rozhovoru pro NRK popisoval vedení federace, padaly termíny jako „arogance“ a „nulová reakce“. Podle jeho dojmu se vedení dívá na sportovce svrchu s tím, že bafuňáři prostě počítají, že sportovci budou i nadále přicházet a odcházet.

„Jenže nakonec možná nikdo nový už do týmu nepřijde, protože je tam tak vysoká úroveň arogance, že už toho mají lidé po krk,“ řekl Aamodt Kilde NRK.

Roky trvající konflikt

Pokračující konflikt mezi norskými reprezentačními lyžaři a norskou lyžařskou federací trvá údajně už několik let. Aamodt Kilde a Lucas Braathen, který v říjnu 2023 oznámil nečekaný odchod do důchodu, se tak nějak postavili do čela bitvy. Sportovci chtějí změny ve smlouvách s Norskou lyžařskou federací, která v současnosti omezuje marketingová práva sportovců a kontrolu nad jejich právy na osobní image. Norská lyžařská federace odmítla provést adekvátní změny podle požadavků sportovců a konflikt se stal dlouhým a únavným bez pozitivních výsledků.

Během zimy 2022 podpořil právní výbor Norské lyžařské federace žádost sportovců o změny v marketingových právech. Právní komise uvedla, že sportovci vlastní svá práva na image a že s federací potřebují dosáhnout dohody o tom, do jaké míry může používat práva na image sportovců v komerčních smlouvách.

Po prohlášení právní komise lyžaři očekávali, že vyjednají s federací novou dohodu. Smlouva předložená Norskou lyžařskou federací v dubnu 2023 však podle nich nezohlednila stanovisko právní komise.

Rada lyžařské federace v říjnu 2023 naopak požádala Norský olympijský a paralympijský výbor a Konfederaci sportů (NIF), aby posoudily otázky týkající se výkladu příslušných částí zákonů.

Sportovci to považovali za podraz a právě brzy poté například talentovaný mladík a čerstvý mistr světa ve slalomu Braathen oznámil konec v reprezentaci. Je příznačné, že federace na to prakticky nijak nereagovala. Jenže mezitím právní výbor NIF vyjádřil sportovcům podporu. Norští reprezentanti v alpském lyžování musejí ještě podepsat smlouvu s Norskou lyžařskou federací na lyžařskou sezonu 2023-24.

Jak nárazy do zdi

Aamodt Kilde řekl NRK, že norští lyžaři se během posledních tří let snažili přistupovat ke konfliktu konstruktivně, ale cítí se frustrovaní. „Naráželi jsme do zdi,“ řekl. Pokoušel se prý udržovat nějaký kontakt s prezidentem Norské lyžařské federace a generálním sekretářem, ale po e-mailové korespondenci v listopadu čeká dodnes na odpověď.

Naznačil, že i na jeho havárii ve Wengenu tohle všechno mohlo mít určitý vliv. Toho stresu prý bylo letos až dost. Důvěra ve federaci se podle něj snížila.

„Pokud se mě zeptáte, je zcela jasné, co se musí změnit. Je to představenstvo a způsob, jak se věci řídí,“ řekl Aamodt Kilde nezvykle otevřeně v rozhovoru pro NRK.

Na první pohled se teď zdá, že se věci aspoň trochu pohnuly. Představenstvo Norské lyžařské federace rozhodlo, že změny a modernizaci stávajícího národního týmu posoudí široká pracovní skupina. Podle tiskové zprávy Norské lyžařské federace z 9. února musí být připravena nová smlouva národního týmu pro sezonu 2024/25 a musí být schválena představenstvem.

Podle NRK prezident Norské lyžařské federace Tove Moe Dyrhaug a šéf výboru pro alpské disciplíny Ola Evjen už odpověděli prostřednictvím mediálního ředitele federace Espena Graffa na komentáře Aamodta Kildeho.

„Sportovci jsou to nejdůležitější, co máme, a každý pro ně a kvůli nim chodíme do práce. Proto je Aleksander pozván, aby se stal součástí pracovní skupiny, jemu i dalším zástupcům sportovců nasloucháme. Společně se podíváme na to, jak lze modernizovat smlouvu národního týmu. V pracovní skupině bude prostor pro všechny, aby otevřeně hovořili o problémech, které Aleksander nastolí. Vše musí být předloženo na stůl, aby pracovní skupina mohla doručit představenstvu (lyžařské federace) návrh, který bude co nejvíce sladěný.“

Aleksander říká ne

Dyrhaug a Evjen v e-mailu také uvedli, že budou pokračovat v dialogu přímo s Aamodtem Kildem v rámci pracovní skupiny. Pracovní skupinu povede Arne Baumann, generální sekretář Norské lyžařské federace. Bude zahrnovat zástupce sportovců z lyžařských sportů řízených Norskou lyžařskou federací, různé sportovní ředitele, zástupce sponzorů a další členy federace.

Jenže ani tento přístup lyžaře neuspokojil, vstřícný krok komise přišel podle všeho pozdě. „Aleksander, podporovaný zbytkem sportovců národního týmu, se rozhodl neúčastnit se pracovní skupiny kvůli jejímu složení,“ uvedli lyžaři podle NRK.

Evidentně se tu jedná o peníze, lépe řečeno o existenční otázky norských lyžařů. „Do konce kariéry mi zbývá maximálně pět let a vím, že když skončím, skončí i můj příjem. Proto diskutujeme o právech, jak nakládat s naší image. „Miluji ten sport natolik, že se chci vrátit. Ale mohu říct, že pokud se mám vrátit, musí se ve vedení naší lyžařské federace něco změnit,“ řekl 31letý Aamodt Kilde v rozhovoru pro NRK.

Reklama

Doporučované