Hlavní obsah

S cejchem zlodějky. V Novém Městě biatlonistka září, doma ji vyšetřuje policie

Foto: Getty Images, Getty Images

Julia Simonová sbírá v Novém Městě na Moravě medaile jako na běžícím pásu.

Reklama

Francouzka Julia Simonová je už teď královnou MS v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Trojnásobná držitelka zlata bude útočit na další cenné kovy. Problém však je, že stejné ženě zřejmě hrozí vězení a obří pokuta.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Celé to zní neuvěřitelně. Poslední vítězka velkého křišťálového glóbu v biatlonu Julia Simonová připomíná v Novém Městě uragán a je vzorem sportovního úspěchu francouzského ženského týmu, kterému se neuvěřitelně daří.

Jenže ten samý tým je zároveň rozpolcený a rozhádaný. Co se stalo? To přesně nikdo neví, ale je to pořádná mela, která se táhne už řadu měsíců. Francouzský prestižní sportovní list L’Équipe přišel v létě se šokující informací, že 27letá Simonová čelí hned dvěma podezřením z krádeže peněz z kreditních karet, které patřily členům národního týmu. Podle francouzských médií jde „jen“ o cca 2000 eur. Přesto Simonové hrozí pokuta ve výši 375 000 eur a až pět let vězení.

Jednou z postižených je další vynikající biatlonistka a kolegyně Simonové, olympijská šampionka Justine Braisazová-Bouchetová. Druhým nejmenovaný člen realizačního týmu.

Právě oni dva obvinili Simonovou z krádeže a tím odstartovali celou aféru. Francouzku dokonce kvůli podezření z krádeže a zpronevěry zadrželi v Albertville policisté, předvedli k výslechu a poté propustili na svobodu.

Simonová obvinění z krádeží ze strany reprezentačních kolegů odmítla a tvrdí, že se prý sama stala obětí. „Ano, ty kreditní karty byly použity k nákupům mým jménem, ale moje jméno bylo zneužito. Myslím, že mi byla ukradena moje identita. Už jsem podala žalobu,“ uvedla Francouzka pro Le Dauphiné a L’Équipe.

Musí to být šílená situace. Julia Simonová a Justine Braisazová-Bouchetová jezdí závody takřka „bok po boku“ a v sobotu je v Novém Městě čeká i ženská štafeta. Samozřejmě, že vztahy mezi nimi jsou na bodu mrazu. Proti Simonové se navíc postavila i další vynikající francouzská biatlonistka Lou Jeanmonnotová.

Všechno údajně začalo na letním Blink festivalu v Norsku, velké akci, na které se scházejí a závodí (na kolečkových lyžích) běžci na lyžích a biatlonisté z různých zemí světa. Právě tam měla Simonová ukrást kreditní karty kolegům a nakoupit za přibližně 2000 eur. Aspoň tak to postavila Braisazová-Bouchetová, když na Simonovou podala trestní oznámení s tím, že má proti kolegyni důkazy.

Ano, ty kreditní karty byly použity k nákupům mým jménem, ale moje jméno bylo zneužito. Myslím, že mi byla ukradena moje identita.
Julia Simonová, šampionka v biatlonu

To celé má už samozřejmě dlouho značný vliv na fungování národního týmu. Simonová se na podzim připravovala raději sama a teprve později se připojila k ostatním. Proto je skoro neuvěřitelné, jak to Francouzkám jezdí. Jako by mezi nimi vše klapalo na 110 %.

Simonové je 27 let, pochází z Albertville a biatlonu se věnuje od 13 let v nedalekém Les Saisies. Mimochodem ve stejném oddílu jako Braisazová-Bouchetová. Její cesta vzhůru byla hodně pozvolná. Ve Světovém poháru debutovala v sezoně 2017/18, ale první velký výsledek zaznamenala až o tři roky později na MS v Pokljuce, kde vyhrála závod smíšených dvojic. K posunu jí určitě pomohlo zásadní zlepšení střelby vleže. Loni pak dobyla první velký individuální úspěch, když vyhrála stíhačku v Oberhofu.

Teď ukazuje neuvěřitelnou vnitřní sílu a závodí, jakoby se kolem ní nic nedělo.

Zatím je velmi obtížné říci, co bude dál. Na veřejnost se dostalo málo informací, ale případ bude pokračovat a policie v Albertville rozhodne o tom, zda bude Simonová stíhána, či nikoli. Nebo někdo další.

Podle všeho se jedná o manipulaci se dvěma bankovními kartami, ale není jasné, zda přímo fyzickou v obchodech, nebo přes internet. Podle znalců nemusí být vyloučena ani varianta, že Simonovou do všeho někdo namočil, třeba i v rámci týmu. Závodnice jsou spolu často dlouhé týdny na soustředěních a závodech a mohou mít přístup i k osobním informacím.

Zajímavé vyjádření k výbušnému tématu uvedla nedávno další francouzská biatlonistka Sophie Chauveauová. „Tým se rozhodně musí znovu naučit žít jako komunita a všichni společně s Julií. Musí nakreslit čáru v písku, tento příběh se týká dvou lidí a skupinu příliš ovlivnil,“ uvedla.

Pro francouzský tým v Novém Městě na Moravě je to nicméně velmi schizofrenní situace. Na jedné straně obrovská radost z úspěchů, na druhé našlapování v minovém poli s velmi nejistou budoucností.

Do sobotní štafety přesto všechno nastoupí Francouzky v roli největších favoritek.

Reklama

Doporučované