Hlavní obsah

Zatím průšvih. Co mohou čeští biatlonisté dělat, aby nepřišel další

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Michal Krčmář musí po zkaženém závodě brzy nastoupit do dalšího.

Reklama

Úvodní středeční závod biatlonového šampionátu na Vysočině dopadl mizerně. Přitom smíšená štafeta bývá nejnadějnější českou disciplínou. O to se takový start vnímá hůř. Co se s tím dá dělat?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Diváci si zaslouží za úvodní závod světového šampionátu v biatlonu v Novém Městě medaili – tedy něco, co bylo českým reprezentantům ve smíšené štafetě dramaticky vzdálené.

Čtrnácté místo, tedy propadák, může mít ale i překvapivě pozitivní aspekty na další závody, do nichž Češi ještě nastoupí.

Domácím reprezentantům nevyšla jejich parádní disciplína. Nepovedl se jim start do šampionátu a místo, aby nastupovali k dalším distancím v pohodě a uvolnění, teď mohou mít v hlavě spoustu otazníků.

Přitom nepovedený první úsek či trestné kolo Michala Krčmáře teoreticky nemuselo znamenat malér. Francouzská štafeta jela také trestný okruh a přesto vyhrála. Němci rovněž a byli aspoň pátí. Pro Čechy v jejich současné formě by přitom páté místo bývalo znamenalo úspěšné vykročení do šampionátu.

Jenže 14. místo a téměř pětiminutová ztráta mohou značit ještě jeden problém. V těžkých podmínkách se zdálo, že lyže nejely dvakrát rychle. Buď tedy problém s načasováním běžecké formy, nebo se servisem lyží.

Na začátek až moc pochybností.

Jaký je nejlepší návod na překonání špatné nálady a dobrý restart? Kde tedy hledat výhody špatného prvního závodu?

Češi se teď mohou zbavit stresu z přílišných očekávání. I optimistům už došlo, že realita je jinde.

Pokažená smíšená štafeta byl teprve první závod. Dá se to brát jako výjimka, prostě náhodný kiks, nikoli potvrzení mizerného trendu. Když od vás okolí moc nečeká, pojede se vám příště volněji.

Do dalších závodů je dost času

Do druhého závodu – sprintu žen - je dost času. Mezi smíšenou štafetou a druhým testem výkonnosti uplynou dva dny. Jede se až dnes v podvečer. Pro Krčmáře, jehož závod se jede v sobotu, dokonce tři dny. Pokud bude nominován, pojede až v sobotu večer.

A teď kruciální otázka: měl by být Krčmář vůbec nominován do sprintu? Odpověď zní určitě. Musí, není jiná možnost. Ani letos, kdy se mu až tolik nedaří, není v sestavě lepšího muže než je on.

Sprint je kritická disciplína, od níž se odvíjejí další závody. Kdo uspěje ve sprintu, bude mít dobrou pozici nejen do stíhačky, ale bude nasazen i do hromadného závodu.

Krčmář si potřebuje zvednout sebevědomí a musí startovat bez ohledu na to, že by všechno mohlo dopadnout ještě mnohem hůř. Před mistrovstvím byl ostatně optimistický a měl ze sebe dobrý pocit.

Co mají dělat ostatní závodníci? Nic, zůstat v klidu a s čistou hlavou nastoupit do dalšího závodu. Dobře Čechům poradil ve svém sloupku pro biathlonworld německý expert, bývalý vynikající závodník Arnd Peiffer: „Můj tip pro domácí? Užijte si příležitost a nevyvíjejte na sebe žádný tlak. Běžet na domácím mistrovství světa je privilegium!“

Poplach pro servis?

Kdo na sebe naopak bude muset vyvinout tlak, bude tým servismanů.

Počasí a podmínky na okruhu v Novém Městě jsou mizerné. Téměř nejhorší možné pro servis lyží. Ve stopě sice nejsou kamínky a smetí jako nedávno v německém Oberhofu, ale na tak rozmoklé břečce se letos ještě nejelo.

Loni by servismani vytáhli z šuplíků v kamionu vosky s fluorem a bylo by vystaráno. Teď je fluor zakázaný a týmy si musejí poradit jinak. Zatím platí, že když je ve stopě voda, není za fluor prakticky žádná adekvátní náhrada a lyže se v průběhu závodu zpomalují. Týmy proto různě experimentují. Odborníci říkají, že právě v takovýchto podmínkách mohou být rozdíly mezi těmi „velkými“ a „malými“ největší, byť jsou podmínky stejné pro všechny.

Francouzům to při smíšené štafetě jelo jako drak. Zřejmě ani favorizovaní Norové na tom nebyli tak dobře. Češi se proto musejí pokusit udělat to, co Francouzi. Protože už v pátek budou podmínky ve stopě ne sice úplně stejné, ale dost podobné. Stejně vysoká teplota, jen bez deště.

Ale zpět k podstatě. Dělat závěry po jednom závodě je ošidné… Čeští biatlonisté už před mistrovstvím nepatřili k velkým favoritům. I šesté, sedmé místo, bychom bývali považovali za úspěch.

Proto je důležité zachovat chladnou hlavu a víru, že někdo ve zbývajících 11 závodech prokáže, že Češi patří aspoň mezi širší špičku.

Reklama

Doporučované