Hlavní obsah

Zapomeňte na Gabrielu Soukalovou. Co se děje v biatlonu teď, je jinak

Foto: Profimedia.cz

Markéta Davidová měla být na MS v biatlonu českou oporou. Teď doufá, že se jí bude aspoň trochu dařit.

Reklama

Čeští biatlonisté budou mít na právě začínajícím světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě nesmírně složitý úkol. Fanoušci od nich čekají medaile, ale ty, jak se zdá, letos leží příliš vysoko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už několik let se ukazuje, že Česko není velkou biatlonovou velmocí.

Éra Gabriely Soukalové byla výjimkou. Prostě tehdy sedlo všechno. Nadšení, nebývalá energie, chemie týmu, výrazné individuality, vylepšené zázemí…

Aby se to opakovalo pravidelně, zřejmě není zcela reálné. Proto se všichni začínají smiřovat s tím, že úspěchem může být sám fakt, že se Češi na začínajícím mistrovství světa v biatlonu na Vysočině budou pohybovat v popředí a občas zazáří.

To se zatím v letošní sezóně neděje.

Trend postupného ústupu českého biatlonu z výsluní je několik let zřejmý. Přitom už i šéfové českého biatlonu soudí, že přestavba týmů byla dokončena. Všichni doufali, že se ještě více stabilizují opory Markéta Davidová (loni byla celkově devátá) a Michal Krčmář (loni celkově 13.) a vytáhnou za sebou ostatní. Jenže z nejrůznějších důvodů tenhle scénář nevychází.

Nevýrazné výkony Davidové aspoň trochu zachraňují ostatní děvčata. Zatímco Davidová dosud hledala ztracenou formu, zejména ve střelbě, do desítky v jednotlivých závodech se už protlačily Tereza Voborníková, Jessica Jíslová i Lucka Charvátová. V celkovém pořadí to vlastně špatné není. Tři děvčata jsou do 24. místa, Charvátová je 35.

V mužích je to mnohem složitější. Tam dál drží nejvýš prapor Michal Krčmář, přitom příprava na šampionát se mu kvůli zdravotním problém moc nevydařila. Navzdory tomu se jako jediný opět probil aspoň v jednom závodě do desítky a zaznamenal dosud 8., 14. a 20. místo. Samozřejmě, že celkové 28. pořadí v porovnání s loňskem moc krásné není.

+8

Ostatní muži jsou na tom ale dramaticky hůř. Jakub Štvrtecký se jedinkrát dostal aspoň na konec první 30. Celkově je 58. Jonáš Mareček je na tom podobně, celkově 59. Ostatní? 67. Adam Václavík, 80. Mikuláš Karlík, 87. Vítězslav Hornig a 89. Tomáš Mikyska.

Co se stane letos a přijde v Novém Městě náhlý vzestup formy českých reprezentantů? Otázka za milion. Pokud trenéři načasovali rafinovaně formu Čechů až na Nové Město, mohli bychom být skoro rádi, kdyby se opakoval loňský scénář z MS v Oberhofu.

Z českých reprezentantů se tehdy umístila nejlépe Markéta Davidová na pátém místě v závodu s hromadným startem. Ve stíhacím závodě Tereza Voborníková dojela sedmá. Z mužů se mezi nejlepšími deseti umístil Michal Krčmář, který ve vytrvalostním závodě dojel osmý. V kolektivních závodech pak dosáhla nejlepšího výsledku mužská štafeta, která skončila na čtvrtém místě, byť při poslední předávce jela s náskokem na čele.

Nic moc řeknete si, ale aspoň ve dvou závodech bojovali Češi o medaile.

Ještě jedna věc je důležitá. Totiž aby MS v Česku dobře proběhlo a pořadatelé ukázali, že v biatlonovém „průmyslu“ patří do světové špičky. Aspoň v tomto bodě snad nejsou pochybnosti.

I přesto, že je ohromná obleva, teploty vysoko nad nulou a sníh na tratích taje. Zkušení organizátoři si vytvořili dostatečnou zásobu a vylučují, že by se jezdilo na neregulérních tratích, jako tomu bylo nedávno v německém Oberhofu.

Fanoušci tak budou moci být svědky napínavých bitev, do nichž snad aspoň trochu zasáhnou i Češi.

Reklama

Doporučované