Hlavní obsah

Ve Světovém poháru sjezdařů to vře. Blíží se otevřená revolta?

Foto: Altabadia.org, Freddy Planinschek, Seznam Zprávy

Marco Odermatt (uprostřed) potřetí za sebou vyhrál Světový pohár sjezdařů a zařadil se tak v pouhých 26 letech k legendám.

Reklama

V Kvitfjellu se k tajné schůzce před pár dny sešli závodníci v rychlostních disciplínách, aby projednali možnost aktivního protestu proti FIS.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letošní sezona je extrémní. Lyžařům vadí enormní zatížení Světového poháru, přehuštěný program závodů, což podle nich je jednou z hlavních příčin neúměrného počtu zranění ve startovním poli.

V mužích už vypadli kvůli těžkým zraněním favorité Marco Schwarz, Aleksander Aamodt Kilde, Alexis Pinturault nebo Adrian Smiseth Sejersted. V ženách musela přerušit závody hlavní favoritka na velký glóbus Michaela Shiffrinová, na operaci musela jít Petra Vlhová nebo nejlepší sjezdařka Sofia Goggiaová. A to je jen špička ledovce. Těch zraněných a vyřazených ze sezony je mnohem víc.

Zároveň se sjezdařům nelíbí nevhodně zvolené závody na nevhodných místech. Desítky akcí už musely být zrušeny nebo přesunuty, naposledy tento týden dva superobří slalomy žen ve Val di Fassa. Na dalších místech pak některé disciplíny byly na hranici nebo za hranou regulérnosti.

Setkání v Kvitfjellu bylo podle skiracing.com tajné, bez trenérů a funkcionářů FIS. Přesto se témata, která lyžaři projednávali, dostala ven. Markus Waldner, ředitel závodu FIS, vyjádřil překvapení a prohlásil: „Potkali se, byla to interní schůzka bez trenérů a také bez nás. Schůzka měla zůstat utajena až do finále mistrovství světa. Ale zdá se, že někteří byli o něco rychlejší.“

Úniky odhalují následující požadavky sportovců:

- konec vyčerpávajících dvojzávodů – tzn., když jdou po sobě dva dny závody ve stejných disciplínách. Někdy to letos bylo dokonce tak, že se jely nejprve dva sjezdy (předtím trénink) a třetí den ještě superobří slalom

- konec neúspěšného projektu sjezdů a SG Zermatt/Cervinia, který už byl dvakrát po sobě zrušen, kvůli nevhodnému počasí a podmínkám

- návrat oblíbených závodů v kanadském Lake Louise

Waldner uznal výsadní právo závodníků a poznamenal až překvapivě smířlivě: „Chtějí mít slovo v plánování kalendáře, je to jejich právo. Koneckonců jsou to oni, kdo soutěží. Všechno, co říkají, je oprávněné.“

Hlavní trenér rakouského svazu ÖSV Marko Pfeifer se přidal k vlně nespokojenosti a zdůraznil potřebu změny. „Kalendář je nepřijatelný,“ prohlásil a kritizoval nerovnováhu mezi technickými a rychlostními závody. „Musíme udělat vysoce kvalitní závody vysoce kvalitními,“ řekl neústupně.

Stručně řečeno, stížnosti sportovců se soustředily na volání po změně: konec statu quo dvojitých závodů, překalibrování závodního kalendáře a prosba o méně, ale více hodnotných soutěží. Jak se sníh usadí, jen čas ukáže, zda FIS vyslyší jejich volání po reformě. Ale určitě tato schůzka nebude poslední.

Reklama

Doporučované