Hlavní obsah

Velký návrat Ester Ledecké na snowboardu. Teď aby zvládla i sjezd

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ester Ledecká v ostrém tempu při svém prvním závodě po zranění klíční kosti.

Reklama

Ester Ledecká potvrdila, že je výjimečná. Po roční pauze způsobené zraněním, po dvou operacích a pár ostrých trénincích vybojovala 2. místo na snowboardu v závodě Světového poháru. Hned v prvním závodě, do něhož nastoupila.

Článek

Pro Ledeckou je to po roce první dobrá zpráva. Pojďme se na to ale podívat střízlivě, ostatně tak to určitě udělá i sama Ester.

Pro českou obojživelnici je snowboard tou lehčí a snadnější disciplínou. Je prostě rozenou snowboarďačkou a v tomto oboru je od ostatních závodnic skutečně dramaticky „odskočená“. Ještě před zraněním se často říkalo, že Ester prohraje jen tehdy, když udělá chybu. Naposledy jí první místo těsně uniklo v jihotyrolské Carezze v prosinci 2021, předtím v rakouském Bad Gasteinu v lednu 2020.

Teď ve slovinské Rogle to bylo v poslední finálové jízdě přeci jen trošku jinak.

Výraznou chybu neudělala, přesto nevyhrála, byť od kvalifikační jízdy byla i svými časy favoritkou číslo 1. Nakonec se ukázalo, že roční absence musí být přeci jen znát. Pauza prostě pomohla ostatním děvčatům se Ledecké přiblížit.

V každém případě první krok na cestě k návratu Ester splnila. Další příležitost na snowboardu bude mít za pár dní v německém Berchtesgadenu. Možná je ale dobře, že to všechno nešlo tak maximálně hladce, jak to zprvu vypadalo. Tak zázračně.

Závod v Rogle ukázal dvě věci. Zaprvé, že Ledeckou její zranění úplně nevyřadilo z přípravy. Do určité míry mohla trénovat, posilovat, zatěžovat dolní polovinu těla. Nevyšla určitě z kondice. Zadruhé jí ale chybí potřebná závodnická praxe. To se prostě ošálit nedá. Ester si bude muset předchozí suverenitu znovu „najezdit“, vyzávodit se.

To, co platí pro snowboard, bude dvojnásob platit pro lyže. Ona je specialistkou na rychlostní disciplíny, v nichž dosahuje mnohem vyšších rychlostí než při závodě na snowboardu. Bývalá sjezdařka olympionička a trenérka českého národního týmu žen Eva Kurfürstová upozorňuje, že zvyknout si znovu na rychlosti kolem 100 km/hod bude těžší. Tady opravdu nebude stačit pár ostrých tréninků.

Ester bude muset rychlost znovu najezdit a zažít.

Naštěstí už nemusí nic dokazovat teď na konci sezóny. Bude mít na pořádnou přípravu osm měsíců. Rozježdění a testování lyží ještě v dubnu, pak pořádná letní příprava, potom první ostré rychlostní tréninky na jižní polokouli a nakonec ledovce.

Bude mít také víc času na to, sladit se s novými lyžemi a botami značky Kästle a s částečně obměněným týmem, kde bude spolupracovat s novým, velmi zkušeným rakouským servismanem Guntramem „Tchuntim“ Mathisem.

Ledecká je o rok starší a zkušenější. Ale pořád dost mladá na to, aby nemusela nic horem pádem dohánět. Rychlostní sjezdaři zrají pomaleji než ti v technických disciplínách. A tak všechno špatné může být skutečně k něčemu dobré. Rok pauzy nakonec nemusí být žádným průšvihem a tragickou ztrátou.

Jen bude třeba si dát pozor v letní přípravě na ten proklatý motorový skateboard…

Reklama

Doporučované