Hlavní obsah

„Žádný útes, žádné vlny, žádný život.“ Sílí protesty proti olympiádě na Tahiti

Foto: Shutterstock.com

Teahupo'o na ostrově Tahiti v jižním Pacifiku je oblíbenou surfařskou destinací.

Reklama

Příprava zázemí pro pořádání surfařských závodů OH 2024 na Tahiti byla přerušena. Jedna ze stavebních lodí totiž uvázla v korálovém útesu, čímž jej těžce poškodila. Hlasy proti pořádání části olympiády v Pacifiku tak sílí.

Článek

Teahupo'o je bývalá francouzská obec na ostrově Tahiti v jižním Pacifiku. Název nese podle velké bitvy mezi dvěma hlavními klany této části ostrova. Velkou bitvu toto místo očekává i příští rok. Mají se zde konat olympijské závody v surfingu, disciplíně, která svůj debut na hrách pod pěti kruhy zažila teprve předloni v Japonsku.

Olympijské hry v příštím roce sice hostí Paříž, Francie ale plánuje využívat i svých četných koloniálních území. Surfařské závody se tak budou mezi 27. a 30. červencem 2024 konat ve Francouzské Polynésii. To s sebou ovšem nese i problémy. Teahupo'o je sice již nyní oblíbenou surfařskou destinací, ale chybí tam zázemí nutné pro pořádání olympijského klání. Rozhodčí doposud využívali dřevěnou plošinu, kterou pořadatelé olympijských her chtěli nahradit.

Začali výstavbu nové hliníkové věže, která unese celé zázemí a až 40 lidí – rozhodčí i novináře. Výstavba však dnes musela být přerušena, protože při ní byly porušeny unikátní ekosystémy, které se v oblasti nacházejí. Jedna ze stavebních lodí uvázla v korálovém útesu.

Organizátoři přerušením výstavby reagovali na vlnu protestů. Internetovou petici za záchranu Teahupo'o podepsalo již více než 180 tisíc lidí. Heslem boje proti plošině je slogan „Žádný útes, žádné vlny, žádný život“. Odkazuje na to, že korálový útes je základem fungování ekosystému v oblasti a jeho zničení by mohlo mít negativní dopad i na samotné surfaře.

Prezident Francouzské Polynésie Moetai Brotherson navrhl, že by se mohly surfařské závody přesunout na západní pobřeží Tahiti, kde však nemají takovou tradici jako v Teahupo'o.

Mezinárodní surfařská organizace (ISA) rozhodnutí prozatím stavby přerušit vítá: „Od začátku návrhu pořádat olympijské surfování ve Francouzské Polynésii trvala ISA na tom, že ochrana přírodního prostředí v Teahupo'o je prioritou,“ sdělila.

Organizátoři Olympijských her v Paříži v listopadu uvedli pro BBC Sport, že v tuto chvíli jsou rozhodnuti uspořádat surfařské soutěže podle původního plánu. Tahiti je od Paříže vzdáleno téměř 16 tisíc kilometrů. Jedná se o sportoviště, které je vůbec nejdál od pořadatelského města.

Reklama

Doporučované