Hlavní obsah

Zemřel O. J. Simpson. Hvězda NFL, která u soudu rozpoltila USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

O. J. Simpson s fanouškem v Las Vegas, říjen 2018.

Reklama

Bývalý hráč amerického fotbalu a herec O. J. Simpson zemřel v 76 letech na rakovinu. Jeho úmrtí oznámila rodina na síti X.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Orenthal James Simpson, bývalý hráč amerického fotbalu a herec, kterého proslavilo kontroverzní zproštění obvinění z vraždy jeho exmanželky, zemřel.

Uvedla to dnes na sociální síti X jeho rodina. „10. dubna náš otec Orenthal James Simpson podlehl svému boji s rakovinou. Byl obklopen svými dětmi a vnoučaty. Jeho rodina vás prosí, abyste v tomto přechodném období respektovali jejich přání o soukromí a milost.“ Stojí na účtu O. J. Simpsona.

Jeho profesionální sportovní kariéra trvala mezi lety 1969 a 1979, během ní se pětkrát zúčastnil Utkání hvězd a po ukončení kariéry se stal členem Síně slávy amerického fotbalu a byl dále aktivní jako komentátor a herec.

Nejvíce se ale většině lidí zaryl do paměti kvůli jeho soudním sporům. V roce 1994 byl obviněn z vraždy dvou lidí, své manželky Nicole Brownové Simpsonové a jejího přítele, číšníka Ronalda Goldmana. Případ se dočkal mimořádné medializace a rozpoltil americkou společnost. Důvodem byly názory, že za odsouzením stojí rasistický motiv. Procesu se dokonce přezdívalo „soudní spor století“.

Více než polovina všech Američanů ho živě sledovala v televizi a tisíce jeho podporovatelů se vydaly do ulic.V případě byl nejprve zproštěn viny, když se jeho obhájci podařilo přesvědčit porotu, že za zatčením stojí zmanipulovaná rasistická policie. Po dvou letech ale bylo v občanskoprávním řízení rozhodnuto, že musí zaplatit pozůstalým 33 milionů dolarů, protože je za smrt zodpovědný.

Soudní spory a kriminalita provázely Simpsona v jeho životě i nadále. V roce 2007 byl odsouzen za 12 různých zločinů, včetně loupeže a únosu. Odsouzen byl k 33 letům vězení, propuštěn byl ale již po devíti letech.

Reklama

Doporučované