Hlavní obsah

Sportovce láká studium v USA. Zázemí je nesrovnatelné, říká bývalá tenistka

Foto: Profimedia.cz

Na americké univerzity se ročně hlásí desítky českých studentů. (ilustrační fotografie)

Reklama

Již několik českých studujících sportovců se dokázalo prosadit v USA. Jak výuka ve Spojených státech probíhá a jaké má největší výhody? Rozdílů je mnoho, říká bývalá tenistka, která dnes pomáhá studentům stipendia získat.

Článek

Čeští studující sportovci mají několik možností, jak se na americké univerzity dostat. Tou nejméně složitou je oslovení s nabídkou stipendia napřímo, respektive skrze trenéra daného univerzitního týmu, ať už se jedná o jakýkoliv sport.

Takovou možnost mají ale v drtivé většině případů jen tací, kteří se účastní mezinárodních soutěží, kde se mají možnost americkým trenérům ukázat. V případě, že je sportovec zaujme, dostane od univerzity nabídku studia a sportovního stipendia. Pokud se ji rozhodne přijmout, musí i tak splnit řadu povinností, aby mohl ke studiu v USA nastoupit.

Řada českých sportovců ale za mořem uspěla, i když se vydala po vlastní ose, bez přímé nabídky od univerzity. V takovém případě ale musí studenti jednotlivé školy sami oslovit a připravit si prezentaci, ve které detailně představí vlastní sportovní, ale i studijní výsledky a úspěchy. Své znalosti následně musí dokázat i v mezinárodních testech.

V dnešní době existují profesionální agentury, které se zaměřují výhradně na pomoc studentům s přípravou na přijímací proces a na získání ať už sportovního, či akademického stipendia, jejichž plnění záleží na konkrétním případě.

Někteří zájemci mohou dosáhnout na plné stipendium, tedy takové, které dokáže pokrýt veškeré náklady se studiem spojené, včetně ubytování nebo stravování. Méně úspěšní studenti od univerzity mohou dostat stipendium částečné a část nákladů si hradí sami.

Ideální doba, kdy by se měli studenti začít intenzivně zajímat o studium na univerzitách v USA, je na začátku studia 3. ročníku střední školy. Studenti, kteří budou mířit na prestižní univerzity, by ovšem měli začít mnohem dříve. „Výběr školy je zcela zásadní rozhodnutí a ovlivní další čtyři roky života každého studenta. Je potřeba zvážit celou řadu faktorů, které mohou mít vliv na správnou volbu,“ zdůraznila pro Seznam Zprávy Monika Mertová, majitelka agentury Stipendia.cz, která zájemcům pomáhá se studiem v USA od roku 2005.

Monika Mertová, rozená Maštalířová, sama v Americe do roku 2004 studovala s využitím sportovního stipendia. Podařilo se jí vyhrát s tenisovým družstvem Lynn University mistrovský titul USA a dostala se do první dvoustovky žebříčku WTA. „Mé rozhodnutí odejít studovat do USA bylo jedno z nejlepších v životě. V té době jsem samozřejmě ještě netušila, že v tomto prostředí zůstanu také po dokončení studia,“ řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Velký rozdíl mezi studiem ve Spojených státech a v České republice vidí Mertová ve výrazně odlišném přístupu škol. „Studenti na univerzitách v USA mají obrovské možnosti v rozvoji vlastních názorů a myšlenek, přestože nemusí být v souladu s názorem vyučujících. Velké množství samostatných, popř. skupinových projektů, psaní esejí , časté diskuze – to je studium v Americe. V České republice se naopak podle mého názoru více dbá na věcnost a odbornost,“ popsala bývalá tenistka, která se ve své kariéře střetla na tenisovém dvorci i s takovým jmény, jako jsou Martina Hingisová či Irena Spirleaová.

Zásadní je podle Mertové ale přístup ke studentům – sportovcům. „Na univerzitách v USA se na sportovce, reprezentující danou školu ve velice prestižních univerzitních soutěžích, pohlíží s respektem a dostává se jim podpory nejen od vyučujících, ale také od samotných univerzit v podobě špičkového zázemí a především sportovních stipendií, která umožní studium sportovcům, kteří by si to jinak nemohli z finančních důvodů dovolit. Jako podporu sportovců na univerzitách v USA musíme vnímat také naprosto ojedinělou diváckou účast na utkáních univerzitních týmů, kde se na jich v některých případech sejdou tisíce. V současné době je sport a pohyb mládeže v České republice velice diskutovaným tématem. Na českých vysokých školách tedy máme v tomto směru co dohánět a máme před sebou ještě dlouhou cestu.“

Pandemie se samozřejmě dotkla i univerzit za mořem. „Vláda USA okamžitě zavedla bezpečnostní opatření, jejichž součástí bylo nařízení distanční online výuky a okamžité přerušení univerzitních soutěží. Avšak i v této době se dostalo všem studentům, včetně těch zahraničních, veškeré slíbené finanční pomoci,“ vysvětlila majitelka agentury Stipendia.cz.

Zatímco v České republice jsou momentálně zavřené i první stupně základních škol, v Americe se školní systém přibližuje normálu. „V tomto školním roce již probíhá studium na amerických univerzitách v kombinované formě prezenční výuky a výuky online. Zároveň se rozběhly univerzitní sportovní soutěže, ve kterých se již tradičně daří také našim sportovcům. Trenéři jsou opět velmi aktivní a stále hledají nové talenty, kterými by mohli doplnit svá družstva pro nadcházející sezónu,“ vysvětlila Mertová.

Pomalý návrat studentů do škol umožňuje očkovací systém USA, který oproti tomu českému nemyslí už jen na kantory. „Po zdravotní a bezpečnostní stránce jsou studenti na amerických školách oproti Evropě ve velkém předstihu, protože již postupně probíhá očkování samotných studentů a školních zaměstnanců,“ dodala Monika Mertová.

Reklama

Doporučované