Hlavní obsah

Spouští se ostré testování. CzechToll se připravuje na převzetí mýta

Další krok k novému provozovateli silničního mýta. Spouští se ostré testy.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Česko je o krok blíže ke změně provozovatele mýtného systému. Sdružení společností CzechToll a SkyToll začalo testovat převzetí dohledu nad kamiony.

Článek

Ve středu začalo testování nového satelitního mýtného systému. Ten má v Česku od prosince nahradit stávající mikrovlnnou technologii a kontrolní mýtné brány.

Sdružení společnosti CzechToll a SkyToll, které má na konci roku nahradit stávajícího provozovatele, bude až do září zkoušet, jaký informační nápor snese nový systém a jestli správně proudí všechna potřebná data.

„Můžeme testovat, jakým způsobem systém reaguje, když nám jednotka, kterou dopravce vozí v automobilu, hlásí data,“ vysvětluje provozní ředitel společnosti CzechToll Petr Chvátal, co konkrétně se bude testovat.

Testovat se stejně tak bude i komunikace se zařízeními, která budou mít smluvní partneři a která mají sloužit k registraci dopravců.

V několika následujících týdnech bude systém vystaven stovkám různých scénářů, které mají například prověřit, jestli vydrží velký nápor nově přihlášených uživatelů. To hrozí, pokud se dopravci budou k mýtu hlásit na poslední chvíli.

Od 22. srpna se spustí informační kampaň. Měsíc na to začne předregistrace, kdy se budou moci dopravci hlásit do systému a budou si moci pořídit novou palubní jednotku. „Ten krok je pro ně povinností,“ říká Miroslav Beneš, mluvčí CzechTollu.

Společnost odhaduje, že přeregistrovat se bude muset více než 400 tisíc nákladních automobilů.

Stávající provozovatel, společnost Kapsch, mezitím hájí svoji pozici u soudu. Začátkem týdne podala žalobu na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pro jeho nečinnost.

Kapsch nabídl v inzerátu levnější mýto než vítěz tendru.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

Podle firmy úřad ignoruje soudní rozhodnutí, které mu přikazovalo znovu prozkoumat námitky rakouského podniku proti podmínkám mýtného tendru.

Krajský soud v Brně v květnu rozhodl, že ÚOHS se musí námitkami znovu zabývat. V červenci pak soud vyhověl i druhé žalobě, v níž se firma domáhala prošetření mýtné smlouvy, kterou stát uzavřel s vítězem tendru konsorciem CzechToll/SkyToll.

Podle dřívějšího vyjádření ministra dopravy Vladimíra Kremlíka ale probíhající soudy podepsanou smlouvu s novým dodavatelem nezrušily.

„Já tady konstatuji, že smlouva je platná a účinná. Dvě rozhodnutí krajského soudu na tom nic nemění,“ reagoval ministr na přímý dotaz Seznamu.

Reklama

Doporučované