Hlavní obsah

Srdce kolébky fotbalu, stadion ve Wembley, je na prodej

Stadion ve Wembley je na prodej.Video: Reuters

 

Reklama

Anglická fotbalová asociace jedná o prodeji stadionu ve Wembley s americkým miliardářem Shahidem Khanem. Podle britských médií by se cena mohla pohybovat okolo jedné miliardy liber. Některé zápasy anglické fotbalové reprezentace by se měly přesunout na jiný stadion.

Článek

Mluvčí anglické fotbalové asociace ve čtvrtek potvrdil, že probíhají jednání o prodeji stadionu ve Wembley. Americký podnikatel Shahid Khan nabídl částku 800 milionů liber, kterou by asociace mohla využít na stavbu a provoz dalších fotbalových hřišť či splacení dluhu více než 130 milionů liber za stavbu stadionu.

Fotbalový svatostánek hostí domácí zápasy anglické fotbalové reprezentace, finále nejstarší fotbalové soutěže na světě FA Cup nebo koncerty největších světových hudebních hvězd, jako jsou například Metallica, Madonna, Coldplay, Bruce Springsteen nebo Ed Sheeran. S devadesáti tisíci sedadly jde o druhý největší stadion v Evropě. Brazilec Pelé o něm prohlásil, že je to katedrála fotbalu, jeho hlavní město a srdce zároveň.

Podnikatel Shahid Khan, jehož majetek podle časopisu Forbes činí více než sedm miliard dolarů, vlastní mimo jiné klub amerického fotbalu Jacksonville Jaguars. Podle britských médií by se říjnové a listopadové zápasy anglické fotbalové reprezentace měly kvůli utkáním americké NFL přesunout na jiný stadion.

Cena stavby stadionu ve Wembley, stojícího na místě původního stadionu z roku 1923, se v roce dokončení 2007 vyšplhala na částku 800 milionů liber.

Reklama

Související témata:

Doporučované