Hlavní obsah

Srdečné pozdravy Číně a příjemné otázky. Tak vypadala Zemanova debata s čínskými a ruskými studenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

My jsme proti Číně ekonomický trpaslík, řekl Zeman čínským studentům.

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman na přednášky pražských vysokých škol téměř nechodí. Pozvání od Vysoké školy finanční a správní ale přijal.

Článek

V minulosti například podpořil její česko-čínsko-americký vzdělávací program. V sále univerzity, kam se řada studentů vůbec nedostala, na prezidenta čekala i padesátka čínských studentů.

Ti měli vyhrazená místa a zajištěného tlumočníka. A pracovník univerzity jim na poslední chvíli udílel pokyny, jak se po příchodu hlavy státu chovat - například neležet na lavicích.

Konfrontační dotazy nepadly ani od čínských studentů, ani od posluchačů z Ruska.

„Budete více spolupracovat s Čínou?" ptal se například čínský student. Zeman na to mimo jiné odpověděl, že by si nedovolil srovnávat ekonomického giganta Čínu s ekonomickým trpaslíkem Českem.

Rovněž prohlásil, že je pročínský, proruský i proamerický prezident. „Ale ve skutečnosti jsem pouze český prezident," dodal. A pochválil se, že do Kremlu veze „místo pouhého žvanění o významu kulturní spolupráce" výstavu Poklady Pražského hradu.

Pusťte si celý přenos přednášky Miloše Zemana:

Vysoká škola finanční a správní měla v minulosti problémy s kauzou „rychlostudentů". Nestandardně rychle tu vystudoval například někdejší starosta Prahy 13 David Vodrážka nebo zastupitel Prahy 10 Tomáš Hrdlička (oba z ODS).

Akreditační komise tehdy zjistila několik pochybení. Škola ale nebyla nijak potrestána, šlo prý o výjimečné prohřešky. Vedení školy se bránilo mimo jiné tím, že šlo o mimořádně nadané studenty.

Reklama

Doporučované