Hlavní obsah

Srpnový Zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

Milé čtenářky a milí čtenáři, obdrželi jste srpnové číslo zpravodaje. Opět zde najdete přehled fake news, zjistíte, proč média neinformují o událostech, které vás zajímají, a samozřejmě i zajímavosti, jež vám mohly uniknout.

Článek

Aktuální hoaxy: Senioři do hromadných hrobů, Romové požadují klekání ostatních a umlčení moderátora kvůli jeho osobním názorům

Maďarské město Székesfehérvár nebude „Evropské město roku“ kvůli bílým párům, křížům a kostelům

Řetězovými e-maily se šíří text, který uvádí, že maďarskému městu Székesfehérvár nebyl udělen titul Evropské město kultury, protože jeho propagační video zobrazuje „příliš mnoho šťastných bělochů, křížů a kostelů a málo migrantů“. Zastoupení Evropské komise však namítá, že kandidátské město se nehodnotí podle propagačního videa, ale musí „před porotou důvěryhodně prokázat, že bude schopné papírové cíle splnit a manažersky i administrativně celý rok zvládnout„. Nakonec se Evropským městem kultury v roce 2023 stane Veszprém, ležící poblíž známého jezera Balaton. Vyhrálo tak město, jehož klip rovněž obsahuje kříže a „šťastné bílé lidi“, takže v prvcích využitých v propagačním videu problém rozhodně nebyl.

Václav Větvička už nebude provádět pořadem Receptář Prima nápadů, protože varoval před migrací

Některé dezinformační weby přinesly zprávu, že moderátor pořadu Receptář Prima nápadů RNDr. Václav Větvička již nebude diváky provádět oblíbeným pořadem, protože zveřejnil texty zaměřené proti migraci. Na webu TV Prima se však v dubnu, kdy byla celá země v režimu nouzového stavu, objevilo následující Větvičkovo vysvětlení: „Vzhledem k mimořádné situaci jak celkové, tak osobní jsem se rozhodl působení v pořadu ukončit. S Receptářem Prima nápadů a jeho diváky jsem strávil kus svého života, ale věřím, že diváci mé rozhodnutí pochopí.“ Důvodem ukončení jeho angažmá v pořadu tedy rozhodně nejsou jeho postoje vůči migraci.

Piráti chtějí seniorům odebírat řidičské průkazy a plánují zřízení společných hrobů

S blížícími se volbami se objevuje stále více dezinformací týkajících se jednotlivých politických stran a hnutí. Například Piráti prý chtějí odebírat seniorům řidičské průkazy. Původní návrh se však věnuje pouze snížení počtu bodů pro řidiče-začátečníky a seniory, a to z dosavadních 12 na polovinu. Navíc s myšlenkou přišlo hlavní město Praha, nikoli Piráti.

Podobná dezinformace se týká pirátského návrhu pohřbívání seniorů do hromadných hrobů. Návrh má ale pouze předejít tomu, aby ostatky těch, kdo nemají žádné pozůstalé, končily na anonymní posypové loučce nebo ve skladu krematoria. Návrh pražské radní Evy Horákové proto směruje ke zřízení společných hrobek, nikoli hromadných hrobů.

Lidé na podporu Black Lives Matter chodí jako otroci a omlouvají se

Na sociálních sítích kolují fotografie, na kterých se lidé vodí jako otroci. Ve skutečnosti se jedná o velmi staré fotografie iniciativy The Lifeline Expedition z let 2002–2013. Mezi aktivisty byli potomci lidí, kteří s otroky obchodovali, a tímto způsobem (s nápisem „So sorry“) se chtěli za činy svých předků omluvit.

Čeští občané mají pokleknout před Romy

V řetězových e-mailech i na sociálních sítích se objevila fotografie s výzvou, aby lidé tolerovali Romy. Svůj kladný postoj k romské menšině by pak ostatní měli vyjádřit tím, že před Romy pokleknou. Jedná se však o upravenou fotografii a falzifikát.

Pozor na šmejdský web pro seniory

Webovou stránku pro-zdravi.net, specializující se na zdravotnické pomůcky, provozuje firma Rogallo. Ta je však v likvidaci a ani samotné výrobky nabízené na webu nemají potřebné certifikace. Více se dočtete zde.

Existuje spojení mezi novou sítí 5G a koronavirem

Ve Zpravodaji Sherlock Senior jsme několikrát upozorňovali na mýty kolem nové vysokorychlostní sítě 5G. Konspirátoři novou síť 5G doslova milují. O jejích potenciálních dopadech na zdraví lidí se spekuluje dlouhé měsíce, až koronavirus ale dodal celé věci nevídanou dynamiku. Petice proti stavbě vysílačů pro sítě 5G od té doby v Evropě podepsaly statisíce, možná i miliony lidí. A nejen to. Odpor přerostl v reálné útoky. Desítky vysílačů byly zničeny, dokonce i ty, které s novou 5G technologií neměly nic společného.

Osobním útokům čelili ve Velké Británii a Nizozemsku technici mobilních operátorů, kteří se o vysílače starají. Podle konspirátorů dochází k ničení 5G vysílačů i v Rusku. Debata o zdravotních rizicích už probíhá v Jeseníku, který je jedním z pěti tuzemských měst, kde se sítě 5G mají testovat. Část tamních obyvatel dokonce požadovala referendum.

Myšlenka, že by sítě 5G nějak souvisely s pandemií, je přitom zcela nesmyslná. Elektromagnetické záření nemůže mít z principu se šířením jakéhokoli viru nic společného. V té „nejvědečtější“ verzi je spojitost vysvětlena tak, že záření snižuje imunitu a kvůli tomu jsou lidé k onemocnění náchylnější. Ale i to lze s velkou jistotou vyvrátit.

​​​​​​​Pilotní projekty se zaváděním sítě 5G probíhaly i v čínských městech, kterým se nákaza koronavirem vyhnula. Nepravdivé byly i „důkazy“, které konspirátoři přinášeli následně. Totiž, že koronavirus se nejvíc šíří a nejvyšší počet obětí má právě v zemích, kde se 5G už testuje. Ani v tomto ohledu však žádná spojitost neexistuje.

Jedlá soda vás ochrání před koronavirem

Další dezinformací je teorie založená na tom, že koronavirus je exozom, a proto vás před ním ochrání jedlá soda. Záměrem dezinformací je, abyste se ztratili ve spleti odborných termínů. Do odborného výkladu o tom, jaký je rozdíl mezi exozomem a virem, se pouštět nebudeme, stačí se držet selského rozumu. Představa, že by řada akreditovaných vědeckých pracovišť po celém světě, včetně českého Státního zdravotního ústavu (SZÚ), zaměnila koronavirus za exozom, je absurdní. Všechny instituce potvrzují, že se jedná o virus, jehož přítomnost v lidském organismu lze spolehlivě určit.

Témata z mediálního vzdělávání: Jak se událost stane zprávou a proč se v médiích neobjevuje to, co mě zajímá

Novináři se při výběru témat svých článků řídí především tím, co zajímá jejich čtenáře. Tím se ale nemyslí jeden konkrétní čtenář či zájmová skupina.

Zpráva musí být ověřená z vícero nezávislých zdrojů, a proto se ve standardních médiích například neobjevují informace z alternativního zpravodajství, které často nepracuje s ověřenými zdroji nebo zasazuje zprávy do nesprávného faktického kontextu.

Šance, že se událost objeví v médiích, se zvyšuje, pokud se týká významné osoby, má dopad na hodně lidí, je zcela aktuální a je založena na fakticitě (tedy že se opravdu stala).

Pro novináře je důležitá tzv. zpravodajská hodnota, podle které zvažuje, zda o události informovat. Přečtěte si popis základních zpravodajských hodnot.

NOVOST: Zprávy mají krátkou životnost a rychle zastarávají. Událost, která se odehrála zcela nedávno, je pro média obvykle zpravodajsky hodnotnější než událost stará několik dní.

VÝZNAČNOST: Události, ve kterých figurují významné nebo známé osobnosti, např. herci, zpěváci, politici apod., jsou pro média hodnotnější.

PERSONALIZACE: Pro média jsou zpravodajsky hodnotnější zprávy o konkrétní osobě než zprávy velmi obecné. Obecné jsou např. statistické údaje o počtu lidí s exekucemi, konkrétní je pak příběh člověka, který se zadlužil a je ochotný s redakcí sdílet, jak se nyní s exekucemi vyrovnává. Zpravodajství proto často zachycuje příběhy lidí a jejich osudy.

NEGATIVITA: Negativní, smutné či tragické události jsou pro čtenáře či posluchače zajímavější než běžné či pozitivní zprávy, kde negativita není přítomná. Pro média bude hodnotnější nejspíše ta zpráva, ve které dojde k větším materiálním škodám, k větším zraněním, či dokonce ztrátám na životech.

PŘEKVAPENÍ: Média častěji zaměřují svou pozornost na události, které jsou nějakým způsobem originální, nečekané a překvapivé, než na každodenní události všedního života. Příkladem je např. sněhová kalamita v dubnu.

BLÍZKOST: Blízkost se vztahuje ke vzdálenosti (geografické, ale i kulturní či sociální), ve které se událost odehrála. Více se tak bude v českých médiích objevovat havárie autobusu na D1 než velká dopravní nehoda v některém z asijských měst.

VARIACE: Jako zpravodajsky hodnotné se v určité době mohou jevit informace, které souvisí s nějakou hlavní událostí. Takže pokud se objevují v médiích zprávy o železničních nehodách, je pravděpodobné, že se budou objevovat i informace o přetíženosti personálu na drahách, starém vybavení dopravních prostředků apod.

PRŮBĚŽNOST: Velkou hodnotu mají pro média další podrobné nebo související informace, které se vztahují k již jednou prezentované zprávě. Hodnotnější jsou proto ty zprávy, u kterých lze očekávat další vývoj, případně rozuzlení.

NÁSLEDKY: Pokud se stalo nebo stane něco, co bude mít dopad na velký počet lidí, událost má pro média větší význam.

Může vás zajímat

Proč je koronavirem zasažen právě Moravskoslezský kraj

Tisíce nakažených, problematická komunikace, vzájemné obviňování, nedošlé e-maily a výzvy k rezignaci – i po dvou měsících je koronavirus v Moravskoslezském kraji o krok napřed. Daniela Brodcová zpětně analyzuje důvody, proč se situaci na Karvinsku nepodařilo zvládnout hned na začátku. V pozoru je teď i Liberecký kraj, kde jsou od konce července povinné roušky ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Vakcína proti koronaviru se blíží

Vědci z Oxfordské univerzity zveřejnili 20. července výsledky 1. fáze klinické studie vakcíny proti nemoci covid-19. Zdá se být bezpečná a vyvolává očekávanou reakci imunitního systému. Pozitivně vypadají i předběžné výsledky klinických testů nového léku společnosti Synairgen.

Servis pro cestovatele

Oblíbené pláže ve Španělsku jsou prázdné – mohou za to vyplavené mrtvé ryby i koronavirus. Jak postupovat, když se v Chorvatsku cizinec nakazí nemocí covid-19? Záleží na rozhodnutí epidemiologa, kterých je tam ale nedostatek. A do Itálie můžete opět letět s příručním zavazadlem. Co čekat na letní dovolené, shrnuje náš cestovatelský servis.

Ministerstvo zdravotnictví se připravuje na podzimní vlnu

Ministerstvo zdravotnictví se už připravuje na podzimní vlnu koronaviru a dalších respiračních onemocnění. Cestování a lokální ohniska ale mohou s epidemiologickou situací zatřást i dříve. Kromě znovuzavedení povinnosti nosit roušky ladí ministerstvo i postupy pro testování a léčbu pacientů s nemocí covid-19.

Prosíme, abyste náš zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu. V tuto chvíli potvrzujeme mediální vzdělávání v Českých Budějovicích ve dnech 23. a 24. září, v Praze v sídle Seznamu ve dnech 13. až 16. října a v Hradci Králové ve dnech 18. a 19. listopadu. Pro mediální vzdělávání v Českých Budějovicích se můžete hlásit zde, pro Prahu zde a pro Hradec Králové zde.

Reklama

Doporučované