Hlavní obsah

Stačí jeden tweet a bitcoin letí dolů. Elon Musk znovu zamával s kryptem

Foto: Shutterstock.com

Miliardář Elon Musk opět zahýbal s kurzem nejznámější kryptoměny.

Reklama

Elon Musk si opět pohrál s hodnotou bitcoinu, jehož cena klesla v pátek přibližně o 7 procent. Kromě nejznámější kryptoměny klesla hodnota i ostatním tokenům. Podle některých odborníků si Musk dělá z nadšenců do kryptoměn legraci.

Článek

Hodnota bitcoinu a dalších kryptoměn v pátek ráno klesla přibližně o sedm procent. U bitcoinu se pokles zastavil na přibližně 36 tisících dolarů, což je v přepočtu cca 769 tisíc korun.

Ještě ve čtvrtek se mohlo zdát, že cena kryptoměny bude lehce stoupat. To by ale nesměl Elon Musk, dnes zřejmě nejsledovanější osoba v kryptosvětě, tweetovat. Stačilo přidat mem o rozchodu páru s hashtagem bitconu a emotikonem zlomeného srdce. Záhy na to bitcoin začal klesat.

Tesla začátkem letošního roku investovala do bitcoinu 1,5 miliardy dolarů a uvedla, že bude přijímat platby kryptem. Kritici však poukázali na pokrytectví automobilky, jež se zabývá elektrickými vozidly, jelikož bitcoiny spotřebovávají obrovské množství elektřiny a mají velkou uhlíkovou stopu. Musk následně přehodnotil své plány s odvoláním na obavy o životní prostředí. To vyvolalo obavy a cena bitcoinu spadla z maxim dolů a z tohoto pádu se dosud nezotavila.

Muskovy tweety jsou centrem dění

Investoři si nejsou postojem Muska jistí. Šéf automobilky již dříve řekl, že Tesla své bitcoiny prodávat nebude, na svém twitterovém účtu se však vyjadřuje poněkud skepticky. Laická i odborná veřejnost tak věnuje jeho příspěvkům velkou pozornost. „Když Elon Musk tweetne cokoliv o kryptu, trh očekává reakci,“ řekl serveru Yahoo finance Nick Spanos, spoluzakladatel švýcarského krypto projektu ZAP Protocol.

Odborníci na kryptoměny však nechápou, co stojí za chováním generálního ředitele Tesly. Podle některých si Musk z nadšenců do krypta dělá legraci. Šéf automobilky si je však zřejmě svého vlivu na hodnotu digitálních měn vědom.

Bitcoin a některé další kryptoměny se momentálně zotavují z náročného května, kdy jejich hodnota klesla v důsledku regulačních kontrol v Číně. Cena bitcoinu je zhruba o 40 procent nižší, než byla v dubnu, kdy dosahovala svého maxima. Pokles zaznamenala i oblíbená měna ethereum, jejíž cena se pohybuje přibližně kolem dvou a půl tisíce dolarů, což je zhruba 55 tisíc korun.

Reklama

Doporučované