Hlavní obsah

„Stačí, že skončil ve vedení ANO.“ Funkcionář Faltýnek má silnou podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Podle místopředsedy klubu ANO Romana Kubíčka zatím nesouhlas z poslaneckých řad vůči Faltýnkovi nezazněl.

Jaroslav Faltýnek rezignoval na funkci 1. místopředsedy hnutí. Jako šéf poslaneckého klubu ANO má však silnou podporu, vyplývá ze zjištění Seznam Zpráv.

Článek

Tajná návštěva v restauraci na Vyšehradě smetla Jaroslava Faltýnka z vedení hnutí ANO. Po výzvě šéfa strany Andreje Babiše rezignoval na funkci 1. místopředsedy. Poslanecký klub by měl v dalších dnech rozhodovat o tom, zda Faltýnek kauzu ustojí v čele 78členného poslaneckého klubu.

Z informací Seznam Zpráv plyne, že Faltýnek má před rozhodováním poslanců v rámci klubu pevnou pozici. Spolehnout se může například i na podporu samotného předsedy Sněmovny a místopředsedy ANO Radka Vondráčka. „Mou podporu jako předseda klubu má,“ napsal Seznam Zprávám.

Šéf dolní komory v minulém týdnu v anketě redakce podpořil Faltýnka v tom, aby znovu kandidoval na sněmu ANO (na přelomu ledna a února) na pozici 1. místopředsedy. Po vyšehradské eskapádě a Faltýnkově rezignaci nepředpokládá, že by měl o tuto funkci znovu zájem. „Když funkci místopředsedy složil, tak asi na sněmu kandidovat nechce, ale to se zeptejte jeho,“ dodal Vondráček.

Podle místopředsedy klubu Romana Kubíčka zatím nesouhlas z poslaneckých řad vůči Faltýnkovi nezazněl. „O vedení poslaneckého klubu rozhodují všichni poslanci. Zatím nemám informace, že by někdo žádal jeho rezignaci,“ napsal Kubíček Seznam Zprávám.

Za Faltýnkem stojí i poslanec ANO Patrik Nacher, který se v pátek jako první z poslanců ANO vyjádřil kriticky k Faltýnkově a Prymulově návštěvě restaurace Rio's Vyšehrad.

„Je potřeba to rozlišovat. Pan Prymula musí být v komunikaci a vystupování na venek papežštější než papež, když nařizuje taková omezení a žádá veřejnost o jejich dodržování. Co se týká pana Faltýnka, ten svou politickou zodpovědnost přijal s tím, že rezignoval na funkci 1. místopředsedy ANO,“ uvedl Nacher a dodal: „To nelze směšovat s jeho fungováním v poslaneckém klubu. K rezignaci na post šéfa klubu bych ho vyzval ve chvíli, kdyby porušil něco souvisejícího přímo s chodem Sněmovny a klubu.“

A co poslanec Babiš?

To, že se Faltýnek vzdal funkce muže číslo dva v hnutí, je dostačující i pro místopředsedkyni ANO Jaroslavu Pokornou Jermanovou. „Domnívám se, že jeho postup je dostačující. Ve Sněmovně však nejsem, a to, že požádal své kolegy o vyjádření důvěry, je správné,“ uvedla dosluhující středočeská hejtmanka.

Faltýnka by v čele klubu mohl teoreticky ohrozit jeden z řadových poslanců – Andrej Babiš. Premiér si je však vědomý, že Faltýnek je pro uřízení 78 poslanců zásadně důležitý a pro shánění podpory legislativních návrhů vlády klíčový.

Doporučované