Hlavní obsah

Bude ho škoda, říká o Prymulovi lékař. Z první linie ale zní spíše kritika

Foto: Getty Images

Pacientů hospitalizovaných s covidem-19 rychle přibývá a nemocnice kvůli náporu ruší plánované zákroky.

Reklama

Dění okolo ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) citlivě vnímají zejména zdravotníci – právě na ně tlak okolo koronavirové krize působí nejvíce.

Článek

„Je nám to líto. Ministr dal do ruky zbraň popíračům covidové situace – těm, kteří doteď bojkotovali nařízení,“ uvedla pro Seznam Zprávy všeobecná sestra Martina Netrvalová. Doufá ale, že takových lidí nyní nepřibude. Sama společně s kolegy prosí, aby občané nošení ústenek nezpochybňovali a zůstávali doma.

Zdravotníci, se kterými redakce Seznam Zpráv komunikovala, neskrývají, že je pro ně situace další ranou. Přichází navíc v době, kdy se část společnosti proti opatřením staví a riziko nákazy podceňuje.

„Nemocnice se nám plní covid nemocnými pacienty, bojujeme s dezinformacemi. Myslím, že by vládní činitelé měli být důvěryhodní s morální autoritou a měli by jít příkladem,“ dodává k aktuálnímu dění zdravotní sestra Martina Hvozdenská.

Páteční smršť okolo resortu zdravotnictví začala článkem v deníku Blesk, který ministra Prymulu zachytil při nočním odchodu z restaurace bez roušky. A to navzdory opatřením, která ministr sám vyhlásil, a apelům na veřejnost, aby dodržovala veškerá pravidla, která mají dostat epidemii koronaviru pod kontrolu. Restaurace a obchody mají být nyní na základě vládního rozhodnutí zavřeny, lidé mají nosit roušky.

To vše se navíc odehrálo v situaci, kdy je Česko uprostřed zhoršující se koronavirové epidemie – přibývá nejen nakažených, ale i pacientů v těžkém stavu. Právě o ně se nyní stará často velmi vytížený zdravotnický personál.

Bude ho škoda, měl jasnou vizi

Prymula se v pátek odpoledne hájil – podle svého mínění platná opatření neporušil a není pravda, že „káže vodu a pije víno“. Odmítl zároveň rezignovat, přestože ho k tomu vyzval premiér Andrej Babiš (ANO). Ten následně předal prezidentovi Miloši Zemanovi návrh na Prymulovo odvolání – očekává, že ho prezident schválí.

Podle ředitele uherskohradišťské nemocnice Petra Sládka by nicméně byl odchod Prymuly škoda, vnímá ho jako schopného člověka a odborníka na svém místě.

„Měl jasnou vizi, jak postupovat dál, a myslím, že i dobře komunikoval. Teď jsme v době, kdy potřebujeme mít někoho, kdo opravdu je chytrý, má zkušenost, má velicí schopnosti, je odborník na danou problematiku. Za mě, byť jsem zastáncem nošení roušek a dodržování pravidel, tak si nemyslím, že je šťastný krok ho vyměňovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Část zdravotníků se však obává, že je důvěra společnosti v nastavená opatření podlomena. Obsazenost lůžek covid pozitivními pacienty přitom v posledních týdnech rostla ve všech regionech, celkově ve čtvrtek přibylo dalších více než 14 tisíc nakažených.

„Lidé si stále nedostatečně uvědomují, jak kritická situace je. Pro zvládnutí epidemie je nutná důvěra a součinnost veřejnosti. Ta měla ale být už před měsícem, kdy se o dalším vývoji rozhodovalo. Nyní jsme již za hranou. Sedíme v rychlíku bez strojvůdce, který se řítí do tunelu,“ míní lékař Tomáš Vacek. Situace se podle něj nicméně začala vyvíjet špatným směrem mnohem dřív, než k incidentu kolem Prymuly došlo.

Babiš novinářům řekl, že chování ministra Prymuly je šokující a katastrofální a nedá se omluvit. Podobně věc vidí i Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů.

„Myslím, že pro všechny to bylo obrovské zklamání a překvapení, že se člověk v takové pozici dopustí něčeho tak nepochopitelného,“ uvedl.

Babiš hlavě státu navrhl Prymulova nástupce, Zeman by se s ním měl sejít v úterý. Premiér doufá v to, že ho ve čtvrtek bude moci uvést do úřadu.

Reklama

Doporučované