Hlavní obsah

Stálé expozice Národního muzea by se měly otevřít 15. července

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Národní muzeum dokončuje přípravu nových stálých expozic a v obou budovách svého muzejního komplexu je plánuje otevřít 15. července. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel muzea Michal Lukeš.

Článek

Muzeum také otevřením čtyř stálých expozic oslaví výročí 130 let od zpřístupnění své hlavní budovy na Václavském náměstí, které připadá na 18. května. Sama instituce ale vznikla už v roce 1818.

Podobu zpřístupnění expozic a jejich provozu ovlivní zřejmě vývoj pandemie, muzeum chce ale v létě cílit hlavně na tuzemské návštěvníky, kteří možná budou opět trávit velkou část léta v tuzemsku. V běžném režimu tvoří v budovách u Václavského náměstí podle Lukeše zahraniční návštěvníci polovinu ze všech.

Kromě oblíbené kostry plejtváka budou na návštěvníky čekat restaurované originály exponátů či zcela nové modely, jako třeba dinosauři či obrovská krakatice. Muzeum je ale nechce ukazovat jako solitéry, snaží se je usadit do kontextů a příběhů.

Podotkl, že k polovině července všichni v muzeu směřují jako k magickému datu. Nerad by ho posouval, situace s pandemií ale může leccos zkomplikovat. „Pokud to nebude v polovině měsíce, bude to do konce července. Náš cíl je mít hotové stálé expozice. V dnešní realitě bychom rádi do společnosti přinesli nový zážitek, který by lidi potěšil v tom smyslu, že se všechno nezastavilo, ale že to jde dopředu i během covidu. Nevracíme se jenom zpátky, ale otevírají se i nové věci,“ věří Lukeš.

Nepředpokládá razantní zdražování vstupného, úpravu ceníku ale nevylučuje. „Nejsme zisková organizace, vždy se budeme snažit udržet vstupné na takové hladině, aby k nám mohli zavítat všichni,“ uvedl.

V Historické budově a blízké Nové budově se otevřou čtyři nové stálé expozice. Ukáží kompletní dějiny od středověku do 20. století, přičemž doba do první světové války bude představena expozicí v Historické budově, ve dvou patrech Nové budovy bude expozice Dějiny 20. století. Ve dvou patrech Historické budovy pak budou přírodovědecké expozice. Lukeš slibuje seriózní vědecký základ expozic, ale také jejich mnohem přístupnější, modernější a zábavnější formu, než tomu bylo před zavřením muzea v roce 2011.

Národní muzeum se rekonstruovalo 3,5 roku, výstavní prostory se díky opravě rozšíří o 30 procent. Znovuotevření budovy přilákalo v říjnu 2018 mnoho zájemců, kteří stáli před budovou dlouhé fronty. Muzeum již během stavby avizovalo, že s otevřením opravené budovy nestihne otevřít stálé expozice, termíny podle vedení muzea léta brzdil průběh veřejných zakázek.

„Každá expozice muzea našeho typu je postavená na originálech a špičkových vědeckých poznatcích současné doby, vytvářejí ji špičkoví odborníci. Budou je tedy apriori tvořit originály z našich sbírek, které se ale snažíme spojit do příběhů a převyprávět je do populárně naučné formy s vědomím toho, že velkou část našich návštěvníků tvoří děti a mladí lidé,“ vysvětlil.

Významný je podle něj moment, že všechny expozice vznikají najednou v nově zrekonstruované budově vybavené nejnovějšími technologiemi. „Když jste přišli před rekonstrukcí do muzea, samotné instalace byly muzeem muzea, každá vznikla v jiné době od 19. století do 80. let 20. století,“ řekl.

Teď budou expozice prošpikované technologiemi, ale tak, aby třeba konzervativní návštěvníky neobtěžovaly. Kdo si bude chtít jen prohlížet exponáty, může tak činit, kdo bude chtít číst popisky, může zůstat u nich, kdo si bude chtít stáhnout aplikaci a dozvědět se ještě mnoho dalšího, bude to jen na něm.

Reklama

Doporučované