Hlavní obsah

STAN naštvala pirátská analýza: Jsou mimo. Sami podcenili kampaň

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

„Ivan a Vítek“. Budovaná image nerozlučné dvojky se bortí.

Reklama

Zástupci hnutí Starostové a nezávislí (STAN) podle analýzy, kterou si nechala zpracovat Pirátská strana, opakovaně porušili ustanovení koaliční smlouvy týkající se kroužkování.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Starostů a nezávislých se dotkla analýza Pirátů, podle níž za neúspěch pirátských kandidátů můžou právě oni a jejich přímé či nepřímé výzvy ke kroužkování jejich kandidátů.

Předseda STAN Vít Rakušan Seznam Zprávám řekl, že analýzu neměli dopředu k dispozici a právě se s ní seznamuje stranický analytický tým.

„Podmínky pro oba koaliční partnery byly nastaveny stejně, starostenští kandidáti si ovšem byli schopni v regionech zajistit mnohem masivnější podporu než kandidáti pirátští, kteří tuto kampaň zcela podcenili a dělali ji jen někteří,“ uvedl Rakušan.

Dodal, že nepovažuje za šťastné toto řešit před zásadním jednáním o vládě. „Je potřeba se povznést nad vnitřní problémy koalice. Tady jde o budoucnost země,“ vzkázal Pirátům. Starostové jsou podle svého šéfa schopni doložit mnoho příkladů stejné kampaně ze strany pirátských kandidátů. „To je ovšem na interní řešení,“ dodal.

Rakušan osobně se ocitl v pirátské analýze v nedobrém světle. Pirátští analytici mu vyčetli, že před volbami na sociálních sítích pochválil svoji asistentku Barboru Urbanovou, která se pak z nevolitelného 12. místa dostala do Poslanecké sněmovny.

Gazdík: Je to mimo

Místopředseda STAN Petr Gazdík odmítl, že by jakkoliv porušili dohody s Piráty. „Pokud mluví o podvodu, je to úplně mimo. Hledají příčiny malého volebního zisku tam, kde nejsou,“ řekl.

Servítky si nebere ani předseda Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta. SLK je samotným hnutím, které se STAN dlouhodobě spolupracuje v Libereckém kraji, kde STAN nemá vlastní zastoupení.

Právě Liberecký kraj se v analýze ocitl nejvíc na pranýři kvůli aktivitám SLK, kteří před volbami vydali svůj občasník s velkým titulkem „Zvolte si zástupce, jejichž práci znáte“. Piráti jim v analýze vyčetli třeba to, že starostenští kandidáti hrají v novinách prim a jsou tam i s fotkami, zatímco pirátský poslanec a kandidát Tomáš Martínek, který ve volbách pohořel, má v periodiku jen krátký text a navíc bez fotky.

Podle Půty je celý příběh kolem analýzy jen ukázkou toho, jak koalice funguje. „Místo toho, aby to Piráti projednali na koaliční radě, nechají to raději uniknout do médií,“ řekl. Piráti podle něj jen hledají chyby u jiných.

„Já bych očekával, že Ivan Bartoš po volbách zvedne telefon a poděkuje za druhý nejlepší výsledek koalice po Praze. Kdybychom u nás v kraji měli výsledek jako on v Ústeckém kraji, máme jen jednoho poslance,“ řekl Půta.

Na analýzu reagoval i senátor za STAN Zdeněk Hraba. „Rád si přečtu analýzu, jaký úspěch mělo označování ostatních za bílé páprdy inklinující k fašismu, tvrzení, že kam chodit na záchod je otázka pocitu, nebo nejasný postoj k vyvlastňování bytů…“ napsal na Twitteru v narážce na některá dřívější prohlášení pirátských poslanců.

Pro Seznam Zprávy dodal, že on nikam nekandidoval a není ani v žádném celostátním orgánu hnutí, proto se ho inkriminované články koaliční smlouvy netýkaly.

„Jak říkal Rudolf Hrušínský v Básnících – nejsem organizován a můžu si malovat, jak chci a co chci. Zveřejněním jmen, která mají moji důvěru, jsem se tedy žádného porušení koaliční dohody nedopustil a ani ve smyslu koaliční smlouvy dopustit nemohl. A obecným konstatováním, že mají kandidáti STANu moji důvěru, rovněž,“ uvedl.

Podle dalšího ze senátorů, Michaela Canova, by se Piráti měli zamyslet nad vzkazem od voličů. „Pokud hledají vinu všude jinde než jen u sebe, je to jejich věc, ale za moudré to nepovažuji,“ řekl redaktorovi Seznam Zpráv.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je dokument jen částí komplexní analýzy předvolební kampaně. Piráti ji chtějí se Starosty projednat.

„Dokument jsme zaslali i hnutí STAN. Celou věc nyní projednají naše stranické orgány a následně o našich závěrech budeme jednat s hnutím STAN,“ napsal Seznam Zprávám Bartoš s tím, že strana analyzuje i vlastní chyby.

Na jednání o vládě, na němž se Piráti v koalici se STANem podílejí, to podle něj nebude mít vliv. „Stěžejní je pro nás i nadále jednání o vznikající vládě a budoucnosti této země, tedy prosazování našeho programu,“ uvedl.

Koalice má prioritu

Oslovení členové Pirátské strany, kteří kvůli kroužkování ze Sněmovny nečekaně vypadli, se k analýze, jež hledá viníka jejich neúspěchu, nechtěli vyjadřovat. Podle lídra moravskoslezské kandidátky Lukáše Černohorského budou však určitě následovat změny.

„Stejně jako každé volby bude nutné vyhodnotit chyby a zařídit, aby se neopakovaly,“ uvedl Černohorský. Podle jihomoravského lídra a člena pirátského předsednictva Radka Holomčíka je v tuto chvíli cílem vyjednat co nejlepší vládní koalici. „To má prioritu.“ Do doby, než analýzu projednají s kolegy ze STANu, ji nechce komentovat.

Reklama

Doporučované