Hlavní obsah

Nechcete Piráty? My budeme kroužkovat naše lidi, napovídají Starostové

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Reklama

Koalice Pirátů a Starostů má dohodu – nevyzývat voliče ke kroužkování. S blížícími se volbami se ale členové dostávají na hranu pravidel.

Článek

Pár dní před volbami začali příznivci a členové hnutí STAN sdílet na sociálních sítích své volební lístky. Na přefoceném volebním listu ukazují své čtyři kroužky, které většinově preferují kandidáty Starostů.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Například Andrea Málková (předsedkyně STAN v Ústí nad Labem) hodlá kromě lídra a předsedy Pirátů Ivana Bartoše přednostně hlasovat pro samé Starosty. A stejně vyplněný lístek pro „inspiraci“ zveřejnil zastupitel Ústeckého kraje Filip Ušák.

Senátor za Starosty Miroslav Plevný pak v předvolebním videu přímo říká, že ne všichni příznivci STAN by volili Piráty a naopak. „Své sympatie ale můžete vyjádřit preferenčními hlasy,“ dodává Plevný. Senátor Petr Štěpánek pak zveřejnil volební lístek, kde zakroužkoval samé Starosty.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš Seznam Zprávám řekl, že žádné podobné výzvy neviděl. „Myslím, že budeme mít dobrý výsledek jako celek,“ řekl k tomu Bartoš.

Téma kroužkování probublává mezi Piráty a Starosty od samého počátku jejich spolupráce. Piráti si před schvalováním koalice dokonce propočítávali, kde jim hrozí „skokani“ – tedy kandidáti koaličního partnera, kteří by mohli narušit dohodnuté poměry na kandidátkách.

Nakonec se se Starosty dohodli na mechanismech, jak skákání zamezit – například zdržet se výzev ke kroužkování. Dohodu obě strany formálně dodržují, s vrcholící kampaní se u Starostů (ale i Pirátů) častěji objevují sdělení, která atakují hranici, co ještě je podpora kandidátů jedné strany a co už je ona zapovězená výzva ke kroužkování.

Kroužkování

Každý volič může na kandidátní listině kroužkem označit čtyři jména. Ten, kdo jich získá více než pět procent ze všech hlasů pro kandidátní listinu, může ostatní kandidáty přeskočit, a to i z posledního místa. Tímto způsobem například voliči v roce 2013 poslali mimo Sněmovnu tehdejší jedničku olomoucké kandidátky ODS Ivana Langera nebo naopak poslali do celostátní politiky ve středních Čechách populárního Martina Kupku, kterého sama ODS dala až na 31. místo.

Například osobnosti STANu rozeslaly své tradiční dopisy vyzývající k volbě společné koalice. Tradiční proto, že tak činí během jakýchkoliv voleb. Formálně jim (co do splnění dohodnutých pravidel s Piráty) není co vytknout – zmiňují kandidáty obou koaličních stran, oba vychvalují.

Objevují se tam ale i obraty, jako „Volte prosím letos stejně jako loni při krajských volbách v Libereckém kraji“ nebo „Starostové mezi nimi prokázali, že rozumí lidem v obcích a jejich každodenním problémům. Kéž by celý stát fungoval tak dobře, jako fungují obce“.

Pirátské video

Video, které se přiklání k Pirátům – a o STAN mlčí – ale vyrobili i Piráti. Propaguje vstup žen do politiky a vystupují v něm nejen již zvolené političky jako europoslankyně Markéta Gregorová nebo kladenská senátorka Adéla Šípová, ale také méně známé pirátky z převážně méně exponovaných míst kandidátek. Političky STAN chybí.

Přehled všech kandidátů do voleb

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se v našem speciálu Volby 2021, kdo kandiduje ve vašem kraji.

Kroužkovací „guerilla“ své počínání obhajuje tím, že podobné výzvy nakonec mohou pomoci celé koalici. Mohly by totiž přitáhnout nerozhodnuté voliče nebo voliče, kterým vadí jedna ze stran. A u kterých hrozí, že by se mohli přesunout ke konkurenční koalici Spolu nebo k volbám nepřijít vůbec.

„Mým cílem bylo přesvědčit své vlažnější přátele k volbě naší kandidátky. Sám nekandiduji, řada lidí v mém okolí mi říká, že nemá koho volit. Dostávám pozitivní zpětnou vazbu od svých přátel ve zprávách. Pokud tento status přesvědčil deset lidí v mém okolí, že je dobré dát šanci naší kandidátce, tak se to vyplatilo,“ řekl k tomu Seznam Zprávám Ušák.

Podobnou dohodu o nevyzývání ke kroužkování má i koalice Spolu. V ní navíc musely všechny tři strany dát potenciální skokany na přední místa kandidátek. Přesto se stejně jako u Pirátů a Starostů očekává kroužkovací tažení – například od lidovců v jejich tradičně silných regionech.

Reklama

Doporučované