Hlavní obsah

Staněk před odchodem rozhodl ve prospěch developera, který dal Zemanovi miliony na kampaň

Foto: vlada.cz

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk.

Reklama

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk vydal ještě před svým odchodem z funkce rozhodnutí, podle kterého už Hadí lázně v Teplicích nejsou kulturní památkou. Rozhodl tak navzdory památkářům i rozkladové komisi letitý spor a vyšel vstříc majiteli lázní a teplickému developerovi Jaroslavu Třešňákovi, uvedl server Neovlivní.cz.

Článek

Antonín Staněk rozhodl 31. července v posledních hodinách před svým koncem ve funkci ministra kultury, o tom, že Hadí lázně v Teplicích nejsou kulturní památkou. Mluvčí ministerstva Martha Häckl řekla České televizi, že Staněk rozhodl v souladu se stanoviskem rozkladové komise, to ale podle serveru Neovlivní.cz není tak úplně pravda.

Spor o teplický lázeňský komplex Hadí lázně se táhne téměř deset let. Památkáři dosud odmítli vydat souhlas ke všem návrhům developera Jaroslava Třešňáka na přestavbu památkově chráněných lázní. Jejich součástí totiž podle památkářů bylo zbourání cenné budovy a nová výstavba na jejím původním místě.

Národní památkový ústav se se Staňkovými závěry neztotožňuje. „Rozhodnutí docenta Staňka je v odborném hodnocení v rozporu s rozhodnutím samotného Ministerstva kultury ze dne 8. července 2019 a v rozporu se všemi stanovisky, která k návrhu na zrušení prohlášení poskytly dotčené správní orgány,“ uvedl ředitel ústeckého Národního památkového ústavu Petr Hrubý.

Podle něj je Staňkův přístup zcela nepřípustný. „V podstatě se jedná o rozhodnutí, které umožňovala docentu Staňkovi jeho funkce, nikoli odborné podklady, které by měly hrát tu nejdůležitější roli,“ míní. Dodal, že Staňkovo rozhodnutí může v případě, že by Ministerstvo kultury postupovalo v podobných případech obdobně, vést k přímému ohrožení celkového počtu chráněných památek v České republice.

„Docent Staněk v zásadě uvádí, že v interiéru nejsou žádné cenné prvky, a proto není památková ochrana zajištěná kulturní památkou nutná. Je to poněkud zavádějící argument, v zásadě by pak šlo i říci, že pokud nemáme dochovaný mobiliář kostela, tak ten pozbyl památkových hodnot a jeho ochrana může být zrušena,“ vysvětluje nesouhlas se Staňkovým rozhodnutím Hrubý. „V interiéru sice nejsou cenné prvky z hlediska výzdoby, ale minimálně částečně se jedná o klasicistní architektonickou konstrukci včetně sloupů a kleneb, která by měla být dle našeho názoru chráněna,“ upozorňuje.

Staněk je momentálně na dovolené, své rozhodnutí nechtěl nyní komentovat. Podle mluvčí ministerstva bylo ale zrušení památkové ochrany lázní v souladu s názorem rozkladové komise. „Stanovisko rozkladové komise bylo doporučující,“ řekla České televizi. Ministr podle ní reagoval svým rozhodnutím i na podněty občanů. „Památka je v městské památkové zóně, která i nadále dostatečně chrání její exteriérové hodnoty,“ doplnila.

Vlastník Hadích lázní v Teplicích, firma JTH, chce budovu obnovit a zřídit v ní lázeňskou léčebnu až pro 200 dětí s pohybovými poruchami. Majitel JTH Jaroslav Třešňák chce do lázní investovat až 200 milionů korun. Podle údajů Zemanova štábu Třešňák přispěl 3,2 milionu korun na čtyřstránkový leták s životním příběhem Miloše Zemana.

Klasicistní budova, která byla kulturní památkou od roku 1958, po několika přestavbách přestala sloužit svému původnímu účelu na přelomu tisíciletí. Společnost JTH ji koupila v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Doporučované