Hlavní obsah

Stará koalice v Brně nic nedotáhla, kritizuje nově zvolená primátorka Vaňková

Podívejte se tiskovou konferenci nové brněnské koalice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Primátorkou Brna se stala Markéta Vaňková z ODS. V čele radnice vystřídá Petra Vokřála. Koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD si říká koalice změny. Sklidili za to kritiku z řad ANO. Žádnou zásadní změnu prý nepřinášejí. Kritizují také neuvolněného radního pro dopravu.

Článek

Ustavující zastupitelstvo pasovalo do čela radnice Markétu Vaňkovou. S celkovým počtem třiatřiceti hlasů složila slib. Proti bylo sedmnáct zastupitelů z hnutí ANO. Za důležité považuje schválení územního plánu města. Chce také změnit systém rezidentního parkování.

Nová koalice bude mít celkem 14 uvolněných zastupitelů. Budou tedy funkci zastupovat na plný úvazek. Je to o tři více než končící zastupitelstvo. Navýší tím rozpočet o čtyři miliony korun. Bývalý primátor Petr Vokřál to označil za rozmar. „Podle nás je ten počet naprosto v pořádku,” odpověděla na poznámku Vokřála Vaňková.

Neuvolněný člen bude pouze radní pro dopravu Petr Kratochvíl. Nově vzniklé opozici se to nelíbí. „Nechápu, jak může takto důležitou gesci plnit radní, který nebude uvolněný,” kritizoval rozhodnutí bývalý náměstek primátora Richard Mrázek z hnutí ANO.

„Odcházející koalice je za dopravu dlouhodobě kritizována,” dodal Vokřál. Nově zvolený náměstek za ODS Robert Kerndl odpověděl, že Kratochvíl funkci zvládne i jako neuvolněný radní. Podle novostarého náměstka Petra Hladíka není takové rozdělení gescí nic nového. „Je to na naší dohodě, zda členové budou, či nebudou uvolnění,” dodal.

Za důležité projekty považuje Vaňková výstavbu multifunkční haly na výstavišti, Janáčkova kulturního centra a hokejové haly pro Kometu. Podle nové opozice se koalice nesnaží o žádnou změnu. „Říkáte si koalice změny, ale to, co tu uvádíte, žádná změna není,” řekl Mrázek. Tyto projekty podle něj načala končící koalice. „Mohli jste to udělat rychleji, my to teď musíme dotáhnout a pevně věřím, že se nám to povede,“ uvedla Vaňková. Na dotazy, co koalice přinese nového, odpovídala Vaňková, že nechtějí bořit práci staré koalice, a proto v ní budou pokračovat.

Vaňková ve svém proslovu také uvedla, že chce dát jako nová primátorka prostor veřejnosti a bude hájit jejich zájmy. Za to se dočkala kousavé poznámky od členky zastupitelstva a starostky městské části Královo Pole Karin Karasové z hnutí ANO. „Říkáte, že chcete hájit zájmy občanů, ale obešla jste výsledky voleb,” řekla. Podle Vaňkové je to však běžný politický postup.

Markéta Vaňková se stala druhou primátorkou Brna v historii. Před ní byla v čele radnice v letech 1994 až 1998 Dagmar Lastovecká také za ODS. První náměstek primátorky byl zvolen Petr Hladík za lidovce. Dalšími náměstky byli zvoleni Tomáš Koláčný za Piráty, Oliver Pospíšil z ČSSD a Robert Kerndl za ODS.

Reklama

Související témata:

Doporučované