Hlavní obsah

Starostka Prahy 10 dala k soudu někdejší Babišovu pobočnici

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Opoziční zastupitelka v Praze 10 Radmila Kleslová.

Reklama

Starostka Prahy 10 Renata Chmelová se obrátila na civilní soud kvůli výrokům zastupitelky Radmily Kleslové o papalášských výhodách úředníků při očkování proti covidu.

Článek

Začátek letošního roku byl ve znamení boje o vakcíny proti covidu-19. Šlo o úzkoprofilové zboží, poptávka vysoce převyšovala nabídku a média odhalila i mnohé případy zvýhodňování příbuzných a známých. Tehdejší situace se po několika měsících promítá i do soudního sporu dvou političek z Prahy 10.

Starostka a senátorka Renata Chmelová (Koalice Vlasta) podle informací Seznam Zpráv před civilním soudem zažalovala svou předchůdkyni v komunální funkci a nyní opoziční zastupitelku Radmilu Kleslovou (hnutí ANO). Po ženě, která byla v minulosti i místopředsedkyní Babišova hnutí a blízkou spolupracovnicí Andreje Babiše, žádá starostka omluvu a chce také, aby své výroky odvolala.

Radmila Kleslová letos v březnu v místním periodiku „Vaše 10“ uvedla, že „starostka Chmelová prosazuje prioritní očkování zaměstnanců radnice, což v době nedostatku vakcín považujeme za křiklavý projev papalášství“.

Foto: www.vasepraha.eu, Seznam Zprávy

Inkriminovaný novinový článek, sporný výrok je v závěrečné pasáži.

Nabídka od Arenbergera

Renata Chmelová výrok označuje za lživý, míní, že ji v očích obyvatel Prahy 10 výrazně poškodil, vytvořil zdání, že selhala a zpochybnil její morální kvality.

„Velmi mě to poškodilo. Volali mi lidé a ptali se, jak je tohle vůbec možné,“ uvádí starostka s tím, že radnice nikoho při podávání vakcín nezvýhodnila a ani o to neusilovala.

Připouští jen, že nastaly dvě situace, které mohly zavdat důvody ke spekulacím. První už v lednu, kdy se očkování v Česku teprve rozjíždělo. Tehdy podle starostky jejímu městskému obvodu ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger (pozdější ministr zdravotnictví) nabídl, zda nechce pro občany využít vakcinační dávky, jež v nemocnici momentálně přebývají.

„Pan Arenberger s tou nabídkou přišel přímo za mnou do kanceláře. Rozhodně to ale nebylo tak, že bychom ty vakcíny nabídli zaměstnancům radnice. Oslovili jsme obvodní lékaře, aby oni vytipovali vhodné pacienty z řad nejstarších seniorů. Šlo tehdy asi o dvě stě dávek, přitom ještě nefungoval centrální rezervační systém,“ podotýká Chmelová.

Tehdejší víkendové očkování, kdy byla na Vinohradech vakcína podána desítkám penzistů nad 80 let z Prahy 10 a 3, popsaly v polovině ledna ve své reportáži i Seznam Zprávy.

Další podobná situace podle starostky nastala, když od pražského koordinátora očkování dostala Praha 10 nabídku rychlejší vakcinace lidí, kteří jsou součástí krizového řízení.

„My jsme to ale odmítli a naléhali jsme, aby vakcínu raději dostali lidé, kteří pracující v terénních sociálních službách,“ tvrdí Chmelová.

Kleslová: Doložím to

Žalovaná zastupitelka Kleslová říká, že si je jistá, že se žádné lži nedopustila a svá slova o papalášství současné starostky brát zpět nehodlá.

„Rozhodně se nenechám zastrašovat žalobou, již podala paní starostka Chmelová. Žalované výroky jsem připravena u soudu doložit,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv. O důkazech zatím hovořit nechce.

Kleslová se podivuje nad tím, že Chmelová má vůbec potřebu mediální výroky, které jsou běžnou součástí politického života, řešit před soudem.

„Jako opoziční politička nemohu jednat jinak, než bedlivě sledovat činnost vládnoucí koalice v Praze 10 v čele se starostkou a veřejně poukazovat na její jednání, pokud není v souladu s právními předpisy či obecnými zájmy,“ říká Radmila Kleslová.

Reklama

Doporučované