Hlavní obsah

Starostou Prahy 14 se stal Jiří Zajac (ODS), nahradil Radka Vondru (TOP 09)

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Starostou Prahy 14 se stal dosavadní místostarosta Jiří Zajac (ODS). Ve funkci nahradil Radka Vondru (TOP 09), který je nominován na místostarostu. Pro Zajace hlasovalo 16 zastupitelů z celkem 31.

Článek

Radek Vondra na funkci rezignoval ve středu, kdy skončila rovněž celá rada městské části. Zároveň se rozpadla dosavadní koalice Spojených sil pro Prahu 14 (TOP 09, STAN a KDU-ČSL), ODS a Pirátů, která vznikla po volbách v roce 2018. Nově koalici podepsala pouze TOP 09, ODS a Piráti.

Jiří Zajac byl jediným kandidátem na funkci starosty. Dosud vykonával úřad prvního místostarosty a zároveň je zastupitelem hlavního města. Po Zajacově zvolení byl navržen na prvního místostarostu Vondra. O jeho zvolení budou zastupitelé jednat po pauze, kterou si vyžádala opozice. Vondra byl starostou od podzimu 2018, a to ve třetím volebním období za sebou.

V zastupitelstvu čtrnácté městské části se rozpadl zastupitelský klub Spojených sil pro Prahu, který tvořily TOP 09, STAN a KDU-ČSL, čímž skončila rovněž dosud vládnoucí koalice. Zastupitel Jaroslav Verner (Piráti) na začátku jednání řekl, že dnes ráno byla podepsána nová koaliční smlouva mezi ODS, TOP 09 a Piráty.

Vondra složil starostenský mandát ve středu. Svůj krok zdůvodnil spory v dosavadní koalici a nespokojeností s rozvojem školství, kultury či postupy při hledání dotací. Po Vondrově rezignaci byli odvolání rovněž zbylí místostarostové a radní. Postup kritizovala opozice.

Volby v Praze 14 vyhrála v roce 2018 koalice TOP 09, STAN a lidovců, která získala 29,4 procenta voličských hlasů a 11 zastupitelských mandátů v 31členném zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO s 16,5 procenta a šesti křesly. Následovali Piráti, které podpořilo 13,8 procenta voličů a získali pět zastupitelů, stejně jako ODS. Do zastupitelstva se dostalo také sdružení Nezávislí - Naše Čtrnáctka s 9,9 procenta hlasů a čtyřmi zastupiteli.

Praha 14 zahrnuje část Hloubětína a celá katastrální území Kyjí, Černého Mostu a Hostavic. Žije v ní téměř 50 tisíc obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované