Hlavní obsah

Starostové v Trojzemí zavrhli 16 let plánovaný most, byl drahý

Foto: Getty Images

Most měl stát nedaleko Hrádku nad Nisou na Liberecku.

Reklama

Starostové v Trojzemí opustili po 16 letech plány na výstavbu společného mostu, který by nedaleko Hrádku nad Nisou na Liberecku propojil Česko, Německo a Polsko. Informuje o tom dnešní liberecká příloha MF Dnes.

Článek

Z původně plánované prosté lávky vznikl kvůli nutným úpravám mohutný most a cena narostla čtyřnásobně na 4,8 milionu eur (126 milionů Kč). Není šance, že se na projekt podaří tolik peněz získat z evropských fondů, napsal list.

O výstavbě společného mostu na bodu Trojmezí se začalo mluvit už v roce 2004 při vstupu Česka a Polska do schengenského prostoru. Při té příležitosti byl postaven nad Oldřichovským potokem u Hrádku nad Nisou dřevěný mostek, který propojil českou a polskou stranu. V plánu bylo, že ho do dvou let nahradí nový most. Projekt zkomplikovalo nestabilní podloží, ale také rozdílné stavební předpisy v jednotlivých zemích.

I když představitelé Hrádku nad Nisou, Žitavy a Bogatyně navržený most zavrhli, neznamená to, že o spojení přes Nisu nestojí. „Jednou z variant je, že by se postavila jen lávka do Německa. Mohl by se obnovit takzvaný Nebeský most, který byl po proudu Nisy 200 metrů od bodu Trojmezí. Tedy mezi dnešním Německem a Polskem,“ řekl deníku starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka (Starostové pro Liberecký kraj).

Reklama

Doporučované