Hlavní obsah

Starostové ze Sokolovska žádají premiéra a vládu o pomoc

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Starostové ze Sokolovska se obrátili na premiéra a vládu s prosbou o pomoc v situaci, která může podle nich přerůst v ekonomický a sociální kolaps.

Článek

„V regionu hrozí brzy zánik až tisíce pracovních míst a další problémy s tím spojené,“ uvedli starostové v dopise premiérovi a vládě.

V nadcházejících měsících má přijít o práci kolem tisíce lidí kvůli útlumu těžby a zpracování uhlí v sokolovském hnědouhelném revíru. Současně s tím musí celý kraj čelit hrozbě zániku dalších pracovních míst kvůli dopadům koronavirové pandemie na lázeňství a turistický ruch, stojí v dopise podepsaném třemi desítkami starostů.

Podle starostky Sokolova Renaty Oulehlové znamená kombinace těchto faktorů pro města a obce bezprecedentní ohrožení ekonomické i sociální stability, jež nemá v historii regionu obdoby. „Už nyní je Karlovarský kraj a především pak Sokolovsko strukturálně jednou z nejpostiženějších oblastí celé České republiky a musí se potýkat s celou řadou závažných problémů,“ uvedla Oulehlová.

Starostové v dopise píšou, že městům a obcím docházejí síly i prostředky a bez pomoci státu se nedokážou s kumulací problémů vypořádat. Podle nich tento vývoj povede kromě prohlubování současných problémů i k vzestupu dalších sociálně patologických jevů, jako je růst obecné kriminality nebo příklon k politickému extremismu.

Podepsaní starostové míní, že jednou z možných cest, jak kraji aspoň trochu pomoci, je návrh Sokolovské uhelné, aby za pomoci státu bylo dočasně o tři roky odloženo uzavření plynárenské části ve Vřesové, která má ukončit činnost v červenci 2020 kvůli vysoké ztrátovosti kvůli nákladům na emisní povolenky. Sokolovská uhelná nabídla státu, že by mohla prodloužit životnost plynárenské části v eletrárně Vřesová, a tím i odložit propouštění až 1000 zaměstnanců, pokud by stát tuto technologii od plateb za povolenky dočasně osvobodil. Ministr životního prostředí Richard Brabec ale dříve takovou možnost v rozhovoru s představiteli Karlovarského kraje odmítl.

Starostové v dopise uvedli, že úleva navrhovaná firmou by poskytla dostatek času na vytvoření náhrady za pracovní místa, která v regionu zanikla či zaniknou v důsledku pandemie koronaviru. Umožnilo by to se s jejími důsledky vyrovnat bez extrémních sociálních otřesů, napsali starostové.

Reklama

Doporučované