Hlavní obsah

Stát hospodaří nejhůř za posledních sedm let. Schodek rozpočtu se blíží ke krizovým rokům

Foto: Jan Marek

Schodek rozpočtu ke konci května stoupl na 50,9 miliardy korun.

Reklama

Státní rozpočet skončil v květnu ve schodku 50,9 miliardy korun. Za stejnou dobu loňského roku to bylo 23,1 miliardy korun.

Článek

Příjmy rozpočtu za prvních pět měsíců byly 584,2 mld. Kč, celkové výdaje 635,1 mld. Kč. Pro letošní rok je rozpočet schválen s deficitem 40 miliard korun.

Ministerstvo financí výsledek vysvětluje cyklickými výkyvy, které jsou pro květnové hospodaření typické. „Jedná se zejména o nepravidelné vyplácení významných výdajových položek, třeba záloh regionálnímu školství na dva měsíce, čtvrtletní dotace na obnovitelné zdroje energie, výplaty státního příspěvku na důchodové pojištění nebo v květnu tradičně vyšší výdaje na obsluhu státního dluhu,“ uvedla pro ČTK ministryně financí Alena Schillerová.

Letošní květnový výsledek je nejhorší od krizových let 2009–2012. „Hlubší než letošní schodek jsme kromě krizových let 2009–2012 viděli pouze jednou, a sice v roce 2003,“ upozorňuje ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Může za to Evropa

Podle něj je za tím hlavně čerpání evropských dotací, které Česko zrychluje, aby stihlo využít peníze přidělené na roky 2014–2020. „S rychlejším čerpáním se pojí nutnost navyšování výdajů na spolufinancování,“ říká Kovanda.

Výdaje na společné programy EU a České republiky stouply proti loňsku o 37 procent – na 47,7 miliardy korun.

Po očištění vlivu peněz z Unie a finančních mechanismů by byl květnový schodek podle ministerstva financí totožný s výsledkem stejného období roku 2018.

Slova ministerstva potvrzuje i Kovanda. „Daňové inkaso se zatím vyvíjí v zásadě v souladu s předpoklady při sestavování rozpočtu. Je ovšem patrný tlak citelného loňského plošného přidávání státním zaměstnancům a také tlak navyšování důchodů,“ uvádí ve svém komentáři ekonom.

Plusové roky jsou už pryč

Vláda od roku 2016 chystá a nechává parlamentem schvalovat rozpočet, který má schodek desítky miliard korun. Poté ho postupně vždy o 10 miliard snižovala. V roce 2016 tak byl schválen rozpočet se schodkem 70 miliard korun, o rok později 60, v roce 2018 50 miliard a pro letošek se počítá s deficitem 40 miliard korun.

V předchozích letech ale rychle rostoucí ekonomika nakonec vytáhla záporný výsledek hned dvakrát do plusu. V roce hospodařilo Česko s přebytkem 60 miliard, loni zhruba 3 miliardy.

Letos se ale podobné minely z dílny ministerstva financí, které někteří podezřívali ze záměrného podhodnocení rozpočtu, který končil v plusu místo plánovaného minusu, Česko nedočká. Státní kasa se pravděpodobně uzavře s výsledkem, který stanovil plán.

„Pokud však nenastane výrazné zhoršení globální ekonomických podmínek, což nyní nelze zcela vyloučit, výsledek rozpočtu by měl být za celý letošní rok příznivější, než nač ukazuje květnový schodek. Výsledné saldo by se mělo pohybovat ve schodku od 30 do 40 miliard korun, a tedy se vejde do rozpočtovaného schodku 40 miliard,“ uzavírá Kovanda.

Reklama

Doporučované