Hlavní obsah

Stát nabízí pojistku proti největšímu strašákovi investorů. Máte ještě dva dny

Rozhovor s investičním stratégem Alešem Prandstetterem o výnosnosti státních dluhopisů.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V pátek končí třetí upisovací období dluhopisů, které stát letos nabízí občanům. Kromě dluhopisů Republika s oznámeným výnosem 1,91 procenta před zdaněním ministerstvo financí tentokrát nabízí i dluhopis protiinflační. Vyplatí se koupit?

Článek

Inflace se dostala nad hranici, kterou jako přijatelnou označuje centrální banka. A lidé mají poslední dva dny, aby využili jednu z možností, jak před ní uchránit své úspory.

Stát ve třetím upisovacím období letošních dluhopisů pro občany nabídl i takzvaný protiinflační dluhopis.

„Protiinflační dluhopisy mají tu vlastnost, že jsou schopné zachovat reálnou hodnotu investice. To je velmi atraktivní, zvlášť pro ty, kteří se inflace bojí. Ale přiznejme si to, že inflace je opravdu největším strašákem pro investice obecně,“ říká o nich investiční stratég Aleš Prandstetter.

Výnos protiinflačního dluhopisu stát stanovil tak, že jeho držitel dostane půlprocentní zhodnocení nad inflaci. Inflace se přitom počítá podle vývoje spotřebitelských cen, jak jej měří Český statistický úřad.

Splatnost u tohoto dluhopisu je stejně jako u běžného dluhopisu Republika šest let.

Ministerstvo financí zahájilo prodej těchto dluhopisů (Republika) už na počátku prosince. Objem první emise skončené v lednu byl vyšší než při poslední emisi spořicích státních dluhopisů na jaře 2014, zároveň ale nižší než při předchozích emisích spořicích dluhopisů vydávaných od roku 2011. V druhé emisi lidé nakoupili státní dluhopisy za necelých 901 milionů korun.

V rámci jednotlivých upisovacích období, která na sebe navazují, si mohli zájemci pořídit dluhopisy v minimální hodnotě 1 000 korun. Maximální objem je stanoven na pět milionů korun pro jednotlivý typ dluhopisu.

V třetí emisi pak dostali lidé možnost pořídit si i zmíněný nástroj proti inflaci.

Ministerstvo financí uvádí, že největší zájem o tento konzervativní způsob zhodnocení úspor mají zejména občané vyššího věku. Průměrný věk byl u druhé vlny emisí 55,9 roku. Nejstaršímu nabyvateli bylo 92 let, nejmladšímu teprve 83 dní.

Reklama

Doporučované