Hlavní obsah

„Stát nás v tom nechal.“ Postoloprty ruší vymáhání dětských dluhů

Foto: Profimedia.cz

Obce v Česku z tisíců lidí vymáhají dluhy, které jim vznikly ještě v dětském věku.

Reklama

Oddlužování dětí postupuje pomalu. Na nový zákon, který má problém řešit, Česko dál čeká.

Článek

Bylo jí jedenáct, když za ni rodina neuhradila poplatek za popelnice. O dluhu, který se i díky odměnám pro exekutory vyšplhal na 18 tisíc korun, se dívka dozvěděla až po více než deseti letech. Už jako dospělá, když se jí dlužná částka začala strhávat z platu.

Pohledávku nechaly vymáhat Postoloprty na Lounsku v Ústeckém kraji. Poté, co na případ upozornily Seznam Zprávy, od vymáhání upustí. „Přistoupili jsme na dohodu s konkrétním dlužníkem. Peníze jsme vrátili, protože ta exekuce už byla vymožena,“ sdělil starosta Postoloprt Zdeněk Pištora (Občané pro město a venkov - Nezávislí).

Jak Seznam Zprávy informovaly, desítky obcí či nemocnic v Česku nadále vymáhají dluhy od lidí, kterým pohledávky vznikly v dětském věku. A činí tak i navzdory nálezům Ústavního soudu, jenž už dříve rozhodl, že ustanovení, které ukládalo nezletilým mimo jiné platit za popelnice, bylo v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Pětitisícové Postoloprty evidovaly více než stovku takových dlužníků, většinou ze sociálně slabých rodin. Zaznamenaly tak jeden z nejvyšších počtů v kraji. Nyní se chystají všechny tyto pohledávky smazat. „Jednáme o zastavení dětských exekucí, které se týkají nezaplacených poplatků do roku 2012. Od roku 2013 jsme zastavili vše na základě nálezů Ústavního soudu,“ uvedl Pištora.

Dívku, která si přeje zachovat anonymitu, zastupovala advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová, jež se případům dětských dlužníků věnuje. „Jsem ráda, že Postoloprty zastaví všechny exekuce vedené proti dětským dlužníkům, a věřím, že se tímto směrem vydají další instituce a obce,“ okomentovala rozhodnutí obce.

Starosta přitom z odmazávání dřívějších dluhů nadšený není. „Morálně s tím nesouhlasím, byť se může zdát, že jsme herodesové, kteří ubližují dětem. Jsou to většinou děti z nepřizpůsobivých rodin. Jejich zákonní zástupci byli po celou dobu vyzýváni k uhrazení částky. Neuhradili nic. Je logické, že potom to vymáháme po dětech, když dosáhnou dospělosti,“ odkazoval k dřívější verzi občanského zákoníku, který takový postup posvětil.

Zároveň uznává, že děti za dluhy svých rodičů nemohou. „Právě z toho důvodu od vymáhání upustíme. Zároveň už nechci každému vysvětlovat, že to není naše vina, ale státu, který něco takového umožnil. Dopustil, že máme vyzývat zákonné zástupce, ale také děti. To je absence zdravého rozumu,“ dodal starosta.

Podle něj na takovém výkladu mohou nezodpovědní rodiče hřešit. „Teď si můžou říct: My nebudeme odpady za děti platit vůbec. Oni to stejně nebudou vymáhat, protože je od toho odradí soudy a takové organizace jako Člověk v tísni,“ dodal starosta.

Právě lidé z Člověka v tísni dívce s oddlužením pomáhali. Problém má vyřešit novela občanského zákoníku a občanského soudního řádu. Děti už nebudou vstupovat do dospělosti zadlužené, naopak větší díl odpovědnosti připadne zákonným zástupcům, většinou rodičům. Novou úpravu bude řešit Sněmovna. „Novela navrhuje učinit nezletilé mladší třinácti let zásadně nezpůsobilé k náhradě škody, a to s ohledem na jejich faktickou neschopnost škodu nahrazovat,“ uvedla už dřív ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Novela ovšem neřeší zpětný zánik dluhů. „Ten relikt tu zůstává. Budeme na základě podkladových dat oslovovat obce a města, kterých se problém týká. Oslovujeme také nemocnice jako specifický druh věřitelů. Víme, že ten dluh je vedený nezákonně, jenže děti se nám příliš nehlásí, protože o té protiprávnosti často vůbec nevědí,“ vysvětlil Daniel Hůle z Člověka v tísni.

Chtějí také přesvědčit věřitele, aby přestali pohledávky vymáhat. Organizace rovněž chystá šedesát kontaktních míst v Česku pro dluhové poradenství. Připravuje i mapu měst s informacemi, jak se k dětským dluhům stavějí. „Chceme je inspirovat, že mazání dluhů je možné,“ dodal Hůle.

Veřejné subjekty se zatím často zdráhají dětské dlužníky škrtat. Opírají se o formulku o řádném hospodáři. „Při projednávání zákona bych poslaneckým pozměňovacím návrhem docílil toho, že pokud instituce smaže dětské dluhy, tak to explicitně nemůže být pokládáno za rozpor z péčí řádného hospodáře. Věřím, že pak se úsilí umocní, protože odpadnou všechny racionální bariéry, kteří věřitelé mají,“ upřesnil Hůle.

Podle údajů Exekutorské komory je v Česku okolo tří tisíc dětí v exekuci. Dalším desetitisícům lidí dluhy vznikly v dětském věku. Seznam Zprávy v uplynulém roce upozornily na několik případů dětských dlužníků. „Píší mně i lidé, kteří chtějí za děti dluhy zaplatit. Ty příběhy vyvolávají lidskou solidaritu,“ dodala advokátka.

Reklama

Doporučované