Hlavní obsah

Stát otevírá novou věznici pro ženy, už se vyrovnají mužům

Stát otvírá novou věznici v Drahonicích. Na místě natáčel reportér Jaroslav Gavenda.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Vysíláme z Drahonic na Lounsku, kam právě Vězeňská služba přivezla do znovuotevřené věznice prvních 31 odsouzených žen.

Článek

České věznice jsou po několika letech opět přeplněné, a tak Vězeňská služba otevírá další ze svých zařízení.

Do Drahonic na Lounsku ve středu přivezla 31 odsouzených žen, které si dosud odpykávaly trest ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Protože však i žen mezi vězněnými lidmi rychle přibývá, prostory ve Světlé už nestačí.

„Jsme na stavu téměř 23 000 vězněných osob. Za ty čtyři roky po amnestii prezidenta republiky se naše věznice naplnily na předchozí stavy," řekl minulý týden agentuře ČTK ředitel vězeňské služby Petr Dohnal, když pro média ukazoval právě areál v Drahonicích.

Video: Proč roste kriminalita žen?

Rozhovor s ředitelkou ženské věznice Gabrielou Slovákovou.

Volno po amnestii

Vězeňská služba ho otevírá po několika letech. V roce 2013 totiž věznici jako jedinou po amnestii Václava Klause uzavřela.

Pak se ji stát pokoušel neúspěšně prodat, ale využil ji v roce 2015 v éře uprchlické vlny. Dočasně zde byl tábor pro migranty, které zadržela česká policie a kteří pak čekali na výsledek azylového řízení.

V Drahonicích v minulosti bývali umístěni muži, kteří si odpykávali tresty za lehčí trestné činy. „Aktuálně je kolem 1500 odsouzených žen, prostor pro ně nemáme, proto jsme se rozhodli, že tady budou ženy," uvedl ředitel Vězeňské služby.

Čtyři metry na osobu

Před znovuotevřením se kapacita drahonické věznice snížila, a to z původních zhruba 250 na nynějších 194.

„Chtěli jsme respektovat požadavky na čtyři metry čtvereční, které zde bude mít k dispozici každá žena," řekl ČTK Dohnal. Jinde musí odsouzeným stačit většinou tři metry čtvereční.

Náklady na opravy drahonického areálu přesáhly devět milionů korun. Na rekonstrukci se podílelo 200 odsouzených, díky čemuž Vězeňská služba ušetřila přes milion korun.

Reklama

Související témata:
Drahonice

Doporučované