Hlavní obsah

Stát poskytl firmě Kiwi.com záruku na úvěr. Půjčka přesáhne miliardu

Firma Kiwi.com dnes patří ke globálním hráčům. Vedle českých má i zahraniční akcionáře. Na snímku její zakladatel Oliver Dlouhý.

Reklama

aktualizováno •

Českému prodejci letenek Kiwi.com se podařilo získat státní garanci na půjčku, která v souhrnu dosáhne 1,2 miliardy korun. Záruka je poskytována z programu Covid Plus. O podobnou pomoc usilují i aerolinky Smartwings.

Článek

Český stát bude prostřednictvím úvěrové pojišťovny EGAP garantovat bankovní půjčku dnes už globálnímu prodejci letenek, společnosti Kiwi.com. Zjistila to redakce Seznam Zpráv ze smlouvy čerstvě uložené v registru smluv.

Jak dnes dodatečně vysvětlil zakladatel Kiwi.com Oliver Dlouhý, půjde vlastně o dva úvěry s celkovým objemem 45 milionů eur (zhruba 1,2 miliardy korun). První je ve výši 32 milionů a druhý 13 milionů. EGAP vždy garantuje úvěr do 80 % výše jistiny (v prvém případě tak bude maximální garance 25, 6 milionu, v druhém o 10,4 milionu eur).

Na financování se rovným dílem podílejí dva finanční ústavy, Citibank a Komerční banka. Záruka platí do prosince 2023.

Garance je poskytována z podpůrného programu COVID Plus, jenž je zaměřen na větší exportně orientované podniky s více jak 250 zaměstnanci, které se dostaly do finančních potíží v souvislosti s pandemií covidu-19. O garanci ze stejného programu usiluje například i domácí letecký koncern Smartwings.

O tom, že by Kiwi.com měla získat státní garanci, se v kuloárech hovořilo již v minulých dnech. Finalizaci jednání potvrdil i šéf a spolumajitel firmy Oliver Dlouhý už v úterý. „Pracujeme na tom a očekáváme, že se nám v dohledné době podaří úspěšně dotáhnout vyjednávání s EGAP a dojde k vydání záruky,“ reagoval tehdy na dotaz Seznam Zpráv.

Jak už dříve uvedl v médiích, očekává, že Kiwi.com ze současné krize vyjde úspěšně a po ukončení pandemie na globálním trhu ještě posílí.

„Společnost je plně soběstačná a financována z vlastních zdrojů a dosud také úspěšným a jedním z největších exportérů v České republice. Kvůli bezprecedentní situaci způsobené covid-19 jsme se však rozhodli pro čerpání této půjčky, abychom posílili naši finanční pozici a úspěšně provedli firmu dopady pandemie,“ uvedl dnes Oliver Dlouhý v oficiálním vyjádření.

Aktualizace: Původní zprávu, která hovořila pouze o jednom ze dvou úvěrů, jsme aktualizovali o vyjádření Olivera Dlouhého, kde vysvětluje celkovou strukturu transakce.

Reklama

Doporučované