Hlavní obsah

Stát se chlubí počty testů na koronavirus. Ale řadu z nich si lidé platí sami

Foto: Profimedia.cz

Testování na koronavirus si lidé mohou zaplatit. O ceně si každé zařízení zatím rozhoduje samo. Pohybuje se okolo dvou až tří tisíc.

Reklama

Aktuálně nemocných s covid-19 v Česku ubývá, už téměř dva týdny se denní přírůstky drží pod stovkou. Počty provedených testů se přesto nepropadají. Důvod? Čím dál více lidí si je hradí z vlastní kapsy.

Článek

„Teď se musíme soustředit na testování, musíme se dostat na 20 tisíc testů denně,“ prohlásil začátkem dubna premiér Andrej Babiš (ANO) pro deník Blesk. Cíl se nyní daří plnit přibližně na polovinu. Stát si přesto pochvaluje, že se testovací kapacity podařilo navýšit. Velkou měrou se však o vysoká čísla testování starají samoplátci.

Je to tedy podobné jako s rouškami. Vláda se chlubila, že je Česko inspirací pro svět v povinnosti nosit roušky, které si ovšem lidé museli ušít doma sami.

Ve čtvrtek hlásil web ministerstva zdravotnictví už přes 334 714 provedených laboratorních testů na koronavirus. Křivka zaznamenávající jejich mezidenní nárůst po celou dobu koronavirové krize i nyní stále stoupá – a to jen s občasnými víkendovými a svátečními propady, kdy se i laboratoře na chvíli zastaví.

Ve středu bylo testů 7 360, v úterý 8 321 a v pondělí 7 537. Obecně se v posledních dnech jejich počet drží okolo osmi tisíc navzdory tomu, že je aktuálně nakažených pacientů znatelně méně, a tudíž produkují také méně kontaktů, které je třeba případně testovat. V posledních dnech klesl denní nárůst nově nakažených dokonce pod 50 – například ve středu přibylo 48 případů.

Kde se tedy berou stále noví testovaní? Odpověď naznačují zprávy z odběrových center a nemocnic, které se v posledních dnech čím dál častěji otevírají i pro samoplátce – ti k odběru a následné analýze svého biologického materiálu nepotřebují indikaci schválenou lékařem nebo krajskou hygienickou stanicí. Za výsledek však zatím platí okolo dvou až tří tisíc korun.

„Na webu ministerstva jsou zveřejněny počty všech provedených testů za dané časové období,“ odpověděla hlavní hygienička Jarmila Rážová pro Seznam Zprávy na dotaz, zda jsou mezi zveřejněnými čísly i testy samoplátců.

Přehled míst, kde se mohou lidé za své peníze nechat vyšetřit, ministerstvo zveřejnilo na svém webu a jsou jich desítky. O testy je velký zájem, a tak mu vychází vstříc zařízení po celé republice.

Nápor samoplátců zaznamenala třeba Kroměřížská nemocnice. Podle mluvčího krajských nemocnic Egona Havrlanta vše souvisí i s otevřenější možností cestovat. Zpočátku přitom mělo o testy zájem jen pár lidí.

„Situace se však výrazně změnila po otevření hranic. Hned první den měla o testy zájem asi stovka samoplátců,“ uvedl Havrlant. V nemocnici se dosud nechalo za své peníze otestovat asi 600 lidí. V jejím odběrovém místě přitom provedli celkem přibližně 1 000 testů, asi 400 testů tedy připadá na ty, které k testování odeslali praktičtí lékaři a hygienici.

Nové možnosti vyšetření mají i na Vysočině. Po nemocnicích v Jihlavě a Havlíčkově Brodě ho nabízí také nemocnice v Třebíči a Novém Městě na Moravě.

„Rozšířením nabídky testování samoplátců vycházíme vstříc velké poptávce ze strany žadatelů o tento typ testování,“ připouští náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Havlíčkobrodská nemocnice původně pro samoplátce nabízela testy dva dny v týdnu, nyní je podle mluvčí nemocnice Petry Černo kvůli zájmu provádí každý den kromě soboty.

„Polovina i víc odebraných vzorků je od placených zájemců. Včera bylo odebráno 24 stěrů, z toho 14 samoplátců, v pondělí bylo 28 stěrů a samoplátců byla polovina. V sobotu byla samoplátců většina, stěrů bylo 36 a samoplátců 27,“ řekla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Mezi zákazníky se na mnoha místech řadí i pendleři dojíždějící za prací za hranice. Vláda jim na konci dubna dovolila opět cestovat do sousedních zemí. Původně nařídila povinné testování jednou za dva týdny, posléze interval mezi dvěma testy zvýšila na jeden měsíc.

Půjde cena dolů?

Zájem o testování za vlastní úhradu vzrostl i přes relativně vysokou cenu – ta by se ale měla nově snížit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve čtvrtek oznámil, že ji resort začne od pátku regulovat. Test bude nově stát nejvýše 1674 korun.

„Testování pro samoplátce je stále více využívané. Chceme, aby cena byla přijatelná a nevznikaly velké cenové rozdíly. Cenový předpis začne platit od zítra,“ řekl ministr pro ČTK.

Podle epidemiologů by jednou z podmínek pro možné vycestování na dovolenou do zahraničí mohlo být právě testování před odjezdem, které zřejmě budou požadovat cílové země, a po návratu, které bude chtít Česko.

Hranice s Rakouskem a Slovenskem by se podle středečního Babišova vyjádření mohly otevřít 8. nebo 15. června. Příští týden pak má ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) jednat se zástupci obou těchto zemí o harmonogramu pro otevření hranic. V příštích dvou týdnech by se pak podle Petříčka mělo začít jednat o otevření hranic s Polskem. Konzultace o možném turismu od července probíhají se Slovinskem, Chorvatskem, Řeckem a Bulharskem.

Reklama

Související témata:

Doporučované