Hlavní obsah

Stavba lodního kanálu nebo vražda prezidenta klubu. Jak vznikaly největší rivality mezi fotbalovými kluby

Rivalita mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha se vyhrotila v 80. letech minulého století.Video: David Janeczek, Profimedia.cz

 

Reklama

Největší nevraživost logicky panuje mezi fanoušky fotbalových klubů ze stejného města. Pokud se ale podíváme na rivalitu týmů ze dvou jiných měst, najdeme rovněž zajímavé příběhy klubové konkurence.

Článek

V České republice jde hlavně o rivalitu pražské Sparty s ostravským Baníkem, která vygradovala po rozpadu Československa. Ale už před rozdělením federace byly vztahy mezi fanoušky obou táborů vyhrocené. Vždyť v roce 1983 napadli baníkovci vlak s příznivci Sparty, kteří cestovali na zápas do slovenské Žiliny.

Podívejte se na atmosféru při posledním vzájemném zápase Baníku se Spartou.

„Dodnes tady převládá názor, že se v Ostravě maká a dře na Pražáky. Lidé mají pocit, že Praha měla vždy všechno jednodušší,“ řekl Lidovým novinám před lety dlouholetý ostravský novinář a bývalý mluvčí Baníku Igor Bruzl.

Po roce 1993 se zase Letenští zaměřili více na Baník. Možná i proto, že jim chyběla nevraživost se slovenskými týmy. Přesto jsou vzájemné duely více důležité pro Ostravany, protože pro Spartu je mnohem důležitější derby pražských „S“.

V Anglii je nejznámější rivalita mimo městská derby mezi Manchesterem United a Liverpoolem. Kluby, které svou historií sahají až do 19. století, se nemají příliš v lásce odjakživa.

Je to dáno jednak polohou obou měst, která jsou od sebe vzdálena zhruba padesát kilometrů, ale také kvůli hospodářským a politickým důvodům. Liverpoolské už na konci předminulého století naštvala stavba lodního kanálu právě do Manchesteru. Liverpoolský přístav tak přišel o přímou kontrolu nad vývozem a dovozem lodní dopravou do Velké Británie.

Od druhé poloviny dvacátého století nabrala rivalita mezi oběma městy na obrátkách i na poli hudební scény. Liverpool byl úspěšnější v období největší slávy Beatles a Manchester United zase opanoval koncovku minulého století, stejně tak jako kapela Oasis.

Německá Bundesliga v současnosti fanouškům nenabízí ani jedno městské derby, ale i kdyby tomu bylo jinak, tak by největší rivalita stejně panovala mezi fanoušky Borussie Dortmund a Schalke 04 z Gelsenkirchenu.

Obě města od sebe dělí třicet kilometrů, navíc oba kluby spojuje fanouškovská základna tvořená dělnickou třídou. Na jedné straně horníci z Gelsenkirchenu na druhé pivovarníci z Dortmundu.

Nevraživost mezi oběma týmy vygradovala na konci šedesátých let minulého století, kdy během zápasu v Gelsenkirechenu pokousali policejní psi dva hráče Schalke 04. Od tohoto incidentu byly dokonce na německých stadionech povinně zavedené ploty.

Nizozemskou ligu zase zdobí zápasy mezi Feyenoordem Rotterdam a Ajaxem Amsterdam. Rivalita mezi městy od sebe vzdálenými zhruba 60 kilometrů začala už ve 13. století, kdy obě sídla získala městská práva.

Zatímco Amsterdam je známý spíše svým kulturním dědictvím a slavnými rodáky z umělecké oblasti, tak Rotterdam je zase pyšný na svou dělnickou třídu, což potvrzuje v Rotterdamu známá věta: Amsterdam sní, zatímco my pracujeme.

Atmosféra mezi oběma tábory se vyhrotila v 70. letech minulého století. Od té doby došlo k mnoha potyčkám fanoušků, které vyvrcholily smrtí Carla Picornieho, fanouška Ajaxu, kterého ubili chuligáni Feyenoordu. V roce 2004 zase skončil fotbalista Feyenoordu Jorge Acuňa v nemocnici, poté co jej napadli fanoušci Ajaxu během zápasu rezervních týmů.

Španělská liga sice nabízí hned několik duelů týmů z jednoho města, ale nic nepřekoná zápasy Realu Madrid a Barcelony. Slavné El Clásico kvůli událostem ve 20. století dávno překonalo sportovní rozměr.

Myšlenky na osamostatnění Katalánska existovaly v Barceloně už ve 30. letech minulého století, což se už tehdy těsně před začátkem španělské občanské války vůbec nelíbilo Madridu. Ta největší fotbalová nevraživost ale vzplála v roce 1936, kdy byl v Madridu zavražděn tehdejší prezident fotbalové Barcelony Josep Sunyol.

Navíc Real Madrid je nejen ve Španělsku známý jako královský klub a během celé své historie se těší podpory čelních představitelů země.

V nedávné historii rozpoutal největší nevraživost mezi oběma kluby Portugalec Luis Figo, který v roce 2000 přestoupil na trase Barcelona - Real Madrid. Při první návštěvě svého bývalého klubu u něj během zápasu přistála na Nou Campu prasečí hlava.

Reklama

Doporučované