Hlavní obsah

Stavba obchvatu na Pelhřimovsku umožnila průzkum barokní sklárny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Pod budoucím obchvatem Salačovy Lhoty na Pelhřimovsku odkryli archeologové zbytky barokní sklárny. Pro archeology byla lokalita známá, budování obchvatu umožnilo podrobnější průzkum.

Článek

V dnešní tiskové zprávě o tom informovala mluvčí krajského úřadu Eva Neuwirthová. Stavba obchvatu dlouhého 2,4 kilometru za více než 90 milionů korun začala na jaře.

Na ploše 3 200 čtverečních metrů se podařilo najít odpad z huti, zlomky sklářských výrobků i reliéfy kamnových kachlů. Podle vedoucího archeologa Petra Duffka je to jedna ze dvou plošně zkoumaných barokních skláren na Pelhřimovsku. Druhá je u Nové Vsi. „Jakmile budou nálezy kompletně popsány a zinventarizovány, budou umístěny do depozitářů Muzea Vysočiny Jihlava, které jsou v Heleníně. To bude pravděpodobně příští rok,“ řekl Duffek. Stavba obchvatu umožnila zatím prozkoumat jen část sklářské lokality, která se nachází i pod přilehlou pastvinou.

Obchvat na silnici číslo 128 připravoval Kraj Vysočina 14 let. Hradí ho s přispěním evropských dotací. Silnice vede z Vysočiny na jih Čech i přes Salačovu Lhotu se 130 obyvateli. Jezdí po ní i nákladní auta zásobující dřevozpracující podnik v blízkém Lukavci. Obchvat Lukavce kraj také připravuje.

Reklama

Doporučované