Hlavní obsah

Stavbu takzvané Palačovské spojky chce ŘSD zahájit příští rok

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Stavbu takzvané Palačovské spojky chce Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) zahájit příští rok. Téměř pětikilometrový úsek silnice vznikne mezi Lešnou na Vsetínsku a Palačovem na Novojičínsku.

Článek

Silnice propojí páteřní komunikace I/35 a I/48, namísto níž vzniká dálnice D48. Pravomocné změněné územní rozhodnutí má stavba od konce loňského roku. Předpokládané náklady na stavbu silnice se dvěma pruhy v každém směru přesahují 2,37 miliardy korun bez DPH. Vydání stavebního povolení předpokládá ŘSD letos, zahájení stavby na jaře roku 2022 a otevření v roce 2025. Spojka by měla pomoci odklonit ze stávající trasy silnice I/35 přes Hranice na Přerovsku a další města a obce tranzitní dopravu, u Palačova se v budoucnu napojí na chystaný úsek dálnice D48.

„Zbývá nám vykoupit čtyři nebo pět pozemků právě v místě, kde byla nejpodstatnější změna územního rozhodnutí, tedy v křížení s D48. Proto jsme je nemohli dříve vykoupit. Doufáme, že řádově do půl roku to zvládneme,“ řekl ředitel zlínské správy ŘSD Karel Chudárek.

Pracuje se i na chystaném obchvatu Valašského Meziříčí s projektovanými náklady 3,1 miliardy korun bez DPH. „V roce 2020 jsme v rámci přípravy stavby například provedli podrobný geotechnický průzkum v trase budoucího obchvatu. Na konci loňského roku jsme pak předložili Krajskému úřadu Zlínského kraje kompletní dokumentaci pro územní rozhodnutí,“ uvedl Chudárek.

Platné územní rozhodnutí by podle něj ŘSD mohlo získat v horizontu jednoho až dvou let. „V ideálním případě bychom chtěli na konci roku 2023 požádat o stavební povolení a v roce 2025 zahájit stavbu s tím, že do tří let by poté měl být obchvat města uveden do provozu,“ řekl Chudárek.

Letos na jaře hodlá ŘSD ve Valašském Meziříčí opravit okružní křižovatky. V hlavní stavební sezoně by pak mělo rekonstruovat silnici I/35 ve směru na Rožnov pod Radhoštěm, předpokládané náklady jsou 53 milionů korun bez DPH. Chystané práce zahrnují úsek dlouhý přes 1,4 kilometru mezi kruhovým objezdem u kostela svatého Jakuba po křižovatku se Solární ulicí.

Podle valašskomeziříčského starosty Roberta Stržínka (ANO) by stavba měla trvat od dubna do listopadu letošního roku. „Práce pak mají probíhat vždy na jedné polovině vozovky a provoz bude řízen kyvadlově. S ŘSD jsme dohodnuti, že občany našeho města i projíždějící řidiče budeme o zahájení prací a souvisejících dopravních omezeních průběžně informovat,“ uvedl starosta. Na rok 2023 plánuje ŘSD opravy mostu přes Rožnovskou Bečvu ve Vsetínské ulici.

Reklama

Doporučované