Hlavní obsah

Stavební zákon se zadrhl. Ministryně Dostálová čelí obstrukcím

Foto: vláda.cz

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Reklama

Sněmovna už podruhé odložila definitivní hlasování o stavebním zákonu. Tím se opět zkrátil čas, který současnému parlamentu zbývá k jeho schválení. Překvapuje to u zákona, jehož potřebnost uznávají všechny politické strany.

Článek

Zrychlit povolování staveb, především omezit počet razítek a nařídit závazné termíny pro vyřízení žádosti. Má to zajistit zbrusu nový stavební zákon, který sepsala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Ještě loni v listopadu prošel s širokou podporou prvním čtením, pak se však nečekaně zadrhl.

Ministryně totiž ve druhém čtení nahradila původní návrh novou verzí. Bez varování přesunula schvalování staveb z městských a krajských úřadů na stát, konkrétně na zbrusu nový Nejvyšší stavební úřad. Za porušení předchozích dohod to považuje Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv i Asociace krajů.

Samosprávy tvrdí, že nový superúřad s třinácti tisíci zaměstnanci nebude fungovat a našly podporu od sněmovní opozice v čele s ODS a Piráty. Návrh vadí dokonce některým ministrům. Například šéf kultury Lubomír Zaorálek se obává, že norma fakticky likviduje ochranu památek, jeho kolega Petr Arenberger ze zdravotnictví varuje, že nikdo nebude hlídat hygienické normy.

Proti tomu ministryni Dostálovou podpořila podnikatelská lobby včetně Svazu průmyslu, Svazu podnikatelů ve stavebnictví nebo Asociace developerů. „V rámci spolupráce s ministerstvem jsme se snažili do připravovaného předpisu vnášet praktické poznatky a pohledy expertů na stavební právo,“ vysvětlil kvality nového zákona také šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Najít kompromis se ministryně nepokusila a místo toho domluvila ve Sněmovně většinu 112 hlasů, do které patří kromě poslanců hnutí ANO ještě kluby KSČM a SPD. Prosadit důležitý zákon silou je riskantní podnik, který nemusí vyjít, když se proti postaví odhodlaní odpůrci.

Současná Sněmovna to zažila dvakrát. Poprvé v případě zákona, který určoval pravidla pro 3. a 4. vlnu elektronických pokladen EET. Tehdy opozice v čele s ODS a TOP 09 bránila podnikatele cestou obstrukcí, které prodloužily první čtení ve Sněmovně na pět měsíců a třetí čtení na měsíc. Vládní většina tehdy obstála a sehnala také 101 hlasů pro přehlasování senátního veta. Tím přesto nebylo vyhráno. Během koronavirové krize opozice prosadila, aby se platnost sporného zákona odsunula na neurčito.

Obdobný průběh mělo jednání o návrhu komunistů, kteří chtěli zdanit náhrady církvím za odcizený majetek. S tím rozdílem, že zákon schválený vládní většinou zrušil Ústavní soud.

Teď hrozí stejné riziko stavebnímu zákonu. Sněmovna o něm už jednala ve středu a v pátek. Poslanec ANO Adam Kalous označil až hodinové proslovy opozičních poslanců za obstrukci a hozenou rukavici v pátek zdvihla ministryně Dostálová.

„Požádám o to, abychom o stavebním zákoně jednali i příští středu na mimořádné schůzi, a pokud bychom nedojednali, tak abychom pokračovali ve čtvrtek a v pátek,“ oznámila s tím, že navrhne omezit délku příspěvků. Další debata už nemá smysl. „V samotném zákoně jsme v úplné shodě i s opozicí, jedině se lišíme v podobě institucí. To ale můžeme rozhodnout pouze hlasováním,“ zdůraznila.

Proti tomu se do debaty na mimořádné schůzi předem hlásí hlavně poslanci Pirátů.

Mluvčí občanských demokratů Martin Kupka dosud spoléhá na kompromis. Připouští, že většina ve Sněmovně zákon nakonec schválí, senátoři ho však mohou dolní komoře vrátit v nové podobě, kterou Kupka připravil s dalšími poslanci. „Tím se může zachránit hodně rozumných změn,“ vysvětluje poslanec. Také jeho návrh schvalování staveb urychlí, nechává však první kolo jednání na zkušených úřednících z města.

Reklama

Doporučované