Hlavní obsah

Stavebnice Merkur jako učební pomůcka do škol. Pomůže zkvalitnit technické vzdělání?

Bude stavebnice Merkur opět učební pomůckou ve školách?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mnoho šroubů, matiček a součástek. To je stavebnice Merkur, která se v Česku stala fenoménem. A ještě jí ani po téměř 100 letech neodzvonilo. Naopak, mohla by pomáhat ve školách.

Článek

Stavebnice Merkur se kdysi ve školách skutečně objevila. Žáci ji měli jako školní pomůcku už v roce 1930. Nyní by se prý měla vrátit.

„Odborníci se mnou souhlasí, že je potřeba Merkur vrátit do škol. Je potřeba motivovat mladou generaci k technické vzdělanosti. Začíná to být velmi kritické, protože je málo technických odborníků,“ říká majitel Muzea Merkur Jaromír Kříž.

To, jestli ale bude stavebnice Merkur jako učební pomůcka použita, záleží na konkrétní základní škole.

„Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky nemůže školám určovat, jaké pomůcky mají při výuce používat. Pokud vedení školy uzná stavebnici jako vhodný doplněk výuky, může ji zakoupit z takzvaných prostředků ONIV (ostatní neinvestiční náklady), případně se může dovybavit prostřednictvím dotací z projektů Evropské unie,“ říká tisková mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

„Já apeluji na ředitele škol, protože pokud se školství nezmění, tak to vede ke krizi. Díky Merkuru se žáci základních škol naučí konstruovat, programovat. Mám spoustu nápadů na výuku,“ Jaromír Kříž.

Jaké jsou podle Kříže další výhody zařazení stavebnice jako učební pomůcky do základních škol, se dozvíte v celém rozhovoru nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované