Hlavní obsah

Stávky se zúčastní řidiči autobusů nejspíš jen ve třech krajích

Se stávkou nesouhlasí Asociace krajů ani Svaz průmyslu a dopravy.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Původně celorepubliková akce je plánována na čtvrtek. Do stávky za zvýšení mezd ale půjdou řidiči pouze ve třech krajích.

Článek

Plánovaná čtvrteční stávka řidičů autobusů proběhne pravděpodobně pouze ve třech krajích. Do původně celorepublikové akce se má zapojit zhruba stovka řidičů v Jihočeském kraji, připojí se i Jihomoravský kraj, spekuluje se rovněž o účasti tří ze čtyř firem v kraji Ústeckém. Ve Zlínském kraji se mělo připojit přes 80 procent řidičů, místní odboráři ale stávku zrušili.

Oficiální vyjádření o neúčasti zatím zaznělo z Moravskoslezského a Olomouckého kraje a také ze společnosti ČSAD Plzeň, stávkovat by se nemělo ani v Královéhradeckém kraji. V Karlovarském kraji a středních Čechách se připojí pouze symbolicky.

Zvýšení mezd proběhlo, mnozí řidiči nemají ke stávce důvod

Podnětem ke stávce autobusových šoférů mělo být zvýšení mezd. To ale podle vládního nařízení v lednu proběhlo, a tak většina řidičů nemá k přerušení práce důvod.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka stávka není rozumná. Nesouhlasí s ní ani Asociace krajů. Její předsedkyni Janě Vildumetzové se nelíbí, že premiér Bohuslav Sobotka naplánoval schůzku s Asociací až na pátek, tedy den po plánované stávce.

Dle svých slov bude Asociace trvat na tom, aby vláda uvolnila na krajskou dopravu jednu miliardu korun, a to buď jako příspěvek na mzdy řidičů, nebo na opravy silnic.

Svaz doufá, že se připojí i další kraje

„Stávka je stále celorepubliková, informace od jednotlivých krajů stále zjišťujeme," řekl Seznamu předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Nesouhlas se stávkou je v případě Asociace krajů podle Pomajbíka pochopitelný, naopak v případě zaměstnavatelů pochopitelný není.

Kolik šoférů se ke čtvrteční stávce připojí, zatím není jasné. Očekává se však, že doprava ve zmíněných krajích bude výrazně narušena.

Reklama

Doporučované