Hlavní obsah

Stávky ve Francii opět nabírají na obrátkách, Macron si ale trvá na svém

Foto: Profimedia.cz

Již 51 dní v řadě francouzské odbory organizují stávky.

Reklama

Ve Francii se stávkuje již padesátý první den. V pátek několikatisícové protesty vrcholí v Paříži a dalších velkých městech. Demonstrantům se nelíbí připravovaná důchodová reforma prezidenta Emmanuela Macrona, ten chce přejít na bodový systém. Pro spoustu povolání to však znamená o mnoho více let v práci.

Článek

„Všichni pochopili jednu věc: že budeme pracovat déle. Přinejmenším do 64 let, dokonce i déle,” kritizoval reformu předák odborové ústředny CGT Philippe Martinez, podle AFP.

Podle agentury AFP v centru Paříže demonstruje proti penzijní reformě několik tisíc lidí. Protesty svolaly odborové svazy i do dalších měst. Demonstrace se zintenzivnily proto, že zákony spjaté s reformou během pátku projednává vláda. Ta chce v únoru přijít s plánem, který by zavedl univerzální bodový systém. Vláda argumentuje tím, že je aktuální vypočítání penzí nespravedlivé.

V Paříži demonstranti, pochodující od náměstí Republiky k náměstí Svornosti, kráčeli za transparentem s nápisem, že na Macronově reformě „všichni prodělají, (zatímco) na odchodu do penze v 60 letech všichni vydělají”. Výrazně zastoupeni byli učitelé.

Protesty se konají také v Toulouse, Marseille, Montpellier či přístavním městě Le Havre.

V Paříži musela být uzavřena Eiffelova věž, jedna z hlavních turistických atrakcí města, protože část zaměstnanců se podle listu Le Parisien přidala ke stávce. Přidali se také železničáři a zaměstnanci pařížského metra.

„Jistě, je to komplikace, ale souhlasím se stávkujícími a byla bych ráda, kdyby se ke stávce přidaly i další profese,” řekla AFP zdravotní sestra Audrey (34), která kvůli zrušenému vlakovému spoji na tři hodiny uvázla v Lille.

Podpora protestům zůstává vysoká: 70 procent Francouzů se podle dnes zveřejněných výsledků průzkumu společnosti BVA domnívá, že protesty by měly pokračovat. Prezident Macron však trvá na tom, že reforma je jedním z klíčových momentů jeho mandátu. Podle jeho slov chce přivést Francii k ekonomice jednadvacátého století.

Reklama

Doporučované