Hlavní obsah

Šternberk nesouhlasí s uzavírkou a objízdnou trasou silnice I/46

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radnice ve Šternberku na Olomoucku nesouhlasí s plánovanou úplnou uzavírkou frekventované silnice I/46 v Jívavské ulici a objízdnou trasou, která je kvůli chystané opravě mostu ve městě naplánována od poloviny července do října.

Článek

Obousměrná objížďka má vést v těsné blízkosti základní školy, koupaliště a také po opravené silnici tvořící závodní trať Ecce Homo, kterou může hustý provoz těžkých nákladních automobilů poškodit. Uzavírku a objízdnou trasu nyní posuzuje krajský úřad, o konečné podobě zatím nerozhodl.

Šternberská radnice byla před dvěma týdny požádána o vyjádření k uzavírce silnice I/46 v Jívavské ulici, kde bude stavební firma Strabag pro Ředitelství silnic a dálnic opravovat most. „S městem Šternberk byl v minulosti projednán způsob opravy za částečné uzavírky, kdy by provoz kolem koupaliště na Opavu a od Opavy probíhal kyvadlově na semafory. Nově jsme se však ze žádosti o vyjádření dozvěděli, bez jakéhokoliv předchozího projednání, že oprava bude probíhat ve třech etapách,“ uvedla mluvčí radnice Irena Černocká.

V první etapě má v místě opravy mostu od 13. června do 11. července platit částečná jednosměrná uzavírka silnice I/46 a od 11. července co 17. října je podle Černocké naplánována úplná uzavírka, při které bude doprava obousměrně vedena po silnici Ecce Homo a po Svatoplukově ulici. S tím ale radnice nesouhlasí, protože tato trasa vede kolem hlavního vchodu do areálu koupaliště i kolem vchodů do školy, školní jídelny a družiny. „Doprava u základní školy již v běžné dny školní docházky kolabuje a stojí zde kolona vozidel rodičů, kteří dováží a odváží děti,“ uvedla Černocká.

Město se obává také toho, že kamiony ucpou silnici vedoucí po trati závodu do vrchu Ecce Homo. „Těžké kamiony jedoucí po trati Ecce Homo dolů budou mít kvůli dlouhému klesání a velkému počtu prudkých zatáček přehřáté brzdy a u základní školy hrozí riziko, že včas nebudou moci zastavit,“ řekla Černocká. Podle ní by hustá doprava mohla trať Ecce Homo poškodit. „Jedná se o citelný zásah do dopravní obslužnosti obcí Domašov u Šternberka, Hraničné Petrovice a místní části Šternberka-Těšíkova. Starosty obcí o tomto plánu nikdo doposud neinformoval a neprojednal jej s nimi,“ upozornila Černocká.

Výhrady k navržené objízdné trase má i účastník řízení o uzavírce Ředitelství silnic a dálnic. Podle ŘSD není silnice na trase Ecce Homo pro nákladní dopravu vhodná. „Předběžně jsme vyslovili nesouhlas s vedením objízdné trasy po silnici třetí třídy III/44423, což je trať Ecce Homo,“ řekl ČTK ředitel olomoucké správy ŘSD Martin Smolka. Mluvčí hejtmanství Eva Knajblová dnes ČTK řekla, že o uzavírce a objízdné trase zatím nebylo rozhodnuto. „Krajský úřad Olomouckého kraje v současné době vede řízení o povolení uzavírky a nařízení objížďky. Konečné rozhodnutí nebylo k dnešnímu dni vydáno,“ uvedla.

Reklama

Doporučované