Hlavní obsah

Stíhání tří lidí kvůli těžbě v Lánské oboře neplatí, policie chybovala

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší státní zastupitelství vrátilo případ zpět policii, popis skutku a právní kvalifikace podle něj neodpovídal skutkovým zjištěním.

Článek

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo usnesení o zahájení trestního stíhání tří lidí kvůli těžbě kamene v lánské oboře na Kladensku. Věc se vrátila policii, řeší se právní kvalifikace. Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí NSZ Petr Malý.

U soudu je zároveň podaná obžaloba na dvě fyzické a jednu právnickou osobu kvůli manipulaci veřejné zakázky na druhou etapu opravy svahů v lánské oboře, zrušení usnesení na tento případ podle mluvčího nemá vliv. Pražský hrad dnešní rozhodnutí NSZ uvítal.

Trojice byla původně obviněna ze zpronevěry. Mluvčí uvedl, že důvodem zrušení usnesení o zahájení trestního stíhání bylo, že policií zvolený popis skutku a právní kvalifikace neodpovídal skutkovým zjištěním. „Po vyhodnocení všech relevantních skutečností tak bude muset policejní orgán ve věci znovu rozhodnout,“ uvedl mluvčí. Doplnil, že zrušení usnesení v tomto případě neznamená, že se trestný čin nestal. Řeší se ale, jak ho právně kvalifikovat.

Právník Kanceláře prezidenta republiky Marek Nespala rozhodnutí NSZ uvítal. „První chyba, která tady vzniká, byla v právní kvalifikaci trestného činu zpronověry. Kdo si přisvojí cizí věc, která mu byla svěřena. Na tom není nic složitého. A tohle je přece logický nesmysl. V té lánské oboře zůstal jak kámen, tak peníze. A to tam právě státní zastupitelství popisuje. Takže z toho nelze vyabstrahovat žádný trestný čin,“ řekl novinářům.

Kriminalisté začali stíhat tři lidi kvůli těžbě kamene v lánské oboře na jaře, podle obvinění tam vytěžili a odvezli více kamene, než oficiálně vykázali, a způsobili tak škodu nejméně za 1,35 milionu korun. Mezi obviněnými byl podle serveru Aktuálně.cz i ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák.

„Zrušilo se usnesení vůči třem lidem v dílčí části kauzy, která se týká těžby kamene. To, co se týká hlavní větve kauzy, pokračuje po podání obžaloby v řízení před soudem,“ uvedl mluvčí Malý.

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo žalobu na dvě fyzické a jednu právnickou osobu kvůli manipulaci veřejné zakázky na druhou etapu opravy svahů u vodní nádrže Klíčava v lánské oboře v květnu. Podle webu Aktuálně.cz je obžalovaným Balák, manažer kladenské firmy Energie - stavební a báňská Libor Tkadlec i sama tato společnost, která stavbu budovala. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací Kanceláře prezidenta republiky, stará se téměř o 5800 hektarů státních pozemků. Většinu tvoří lesy, součástí je též lánská obora.

Reklama

Doporučované