Hlavní obsah

Stíny Arca Investments. Spřízněný fond Redside přestal vyplácet peníze

Krach Arca Investments, která vystupovala hlavně pod značkou Arca Capital, patří k největším v novodobých korporátních dějinách Česka.

Reklama

aktualizováno •

Fond Nova Green Energy investiční společnosti Redside přestal ke konci července vyplácet investorům peníze. Obává se eskalace problémů v „krachu dekády“ Arca Investments.

Článek

Krach finanční skupiny Arca Investments, za kterou zůstaly dluhy zhruba 25 miliard korun, má své další oběti.

Společnost Redside, s níž Arca Investments historicky spolupracovala a sídlila na společné adrese v centru hlavního města, zastavila výplatu peněz investorům v jednom ze svých fondů kvalifikovaných investorů. Jinými slovy, od 30. července si nikdo půl roku nemůže z fondu obhospodařujícího majetek za 2,5 miliardy korun vybrat své peníze.

A smůlu mají i ti, kteří o odkup svých akcií požádali před tímto datem, ale ještě jim peníze nebyly vyplaceny. Problém tak má několik stovek investorů, kteří fondu Nova Green Energy svěřili své peníze. Nejde přitom o drobné investory, protože minimální investice do fondu kvalifikovaných investorů je milion korun.

Fondy ze společnosti Redside sloužily jako dodatečný zdroj likvidity pro financování firmy Arca Investments.
Jan Langmeier, advokát

Nepřátelská atmosféra

Hlavním důvodem jsou nevyjasněné vztahy s firmou Arca Capital Slovakia, která má ve fondu Nova Green Energy zainvestováno, ale momentálně se nachází v insolvenčním řízení.

„Člen správní rady se s ohledem na zásadu jednat vždy v nejlepším zájmu svých investorů rozhodl pro dočasné pozastavení vydávání a odkupování investičních akcií, jelikož […] s ohledem na krajně nepřátelský postoj společnosti Arca Capital Slovakia, která se nachází v počáteční fázi procesu insolvenčního řízení dle slovenské legislativy, by mohla být přechodně ohrožena práva akcionářů,“ uvedl ve zdůvodnění Rudolf Vřešťál, finanční ředitel a předseda představenstva společnosti Redside.

Podle Vřešťála existuje riziko, že Arca Capital Slovakia „učiní konkrétní právní kroky směřující k napadání účinnosti či platnosti některých v minulosti realizovaných transakcí“ s fondem Nova Green Energy. Konkrétně pak uvádí například zpochybňování vlastnictví fotovoltaických elektráren v Maďarsku. Stěžuje si také na „absolutní nečitelnost a absenci jakékoliv transparentnosti a důvěryhodnosti vedení skupiny Arca“.

Faktem je, že mezi společností Redside a skupinou firem Arca Capital existovaly těsné finanční vazby.

„Fondy ze společnosti Redside sloužily jako dodatečný zdroj likvidity pro financování firmy Arca Investments, která nebyla v dobrém stavu. Kam plynuly dále, je otázka,“ komentuje situaci advokát Jan Langmeier, jenž zastupuje část věřitelů holdingu firem Arca Investments, pod který spadaly víc než dvě stovky firem s aktivitami od finančnictví přes nemovitosti a personální agentury až po energetiku. Langmeier poukazuje zejména na fond Nova Money Market, ale také na Nova Green Energy.

Redside Langmeierova slova zpochybňuje. „Fond Nova Green Energy nesloužil prokazatelně na financování společnosti Arca Investment. Arca Capital se podílela na výstavbě některých energetických zdrojů, které od ní následně Nova Green Energy nakoupil do svých aktiv,“ uvedl v reakci Vřešťál.

Ten se obává i toho, že Arca bude chtít z fondu vyplatit své podíly, o jejichž výši se obě strany přou. To by znamenalo, že fond bude muset rozprodat část majetku, aby získal na vyplacení peníze.

„Za Arca Capital připravujeme návrh řešení pro fondy Redside, abychom posílili jejich likviditu a zabezpečili jejich životaschopnost. Je to i v našem zájmu vzhledem k tomu, že ve fondech Redside máme spolu s partnery asi 100 milionů eur (2,5 miliardy korun),“ řekl pro SZ Byznys Rastislav Velič, šéf a hlavní akcionář zkrachovalé Arca Capital.

Nicméně podle společnosti Redside je pozice společnosti Arca Capital Slovakia ve fondu Nova Green Energy obecně v „nižších jednotkách milionů eur“. Zhruba sto tisíc eur pak ve fondu drží mateřská společnost Arca Investments. Největší pozici má pak Arca Investments v sesterském realitním fondu Nova Real Estate, která činí 37 milionu eur (938 milionů korun) a je prakticky celá zastavena ve prospěch J&T Banky.

Velič pak hodlá v budoucnu požadovat od fondu Nova Green Energy své prostředky zpět. „Zatím jsme ještě nepožadovali vyplatit, protože si uvědomujeme, že fondy Redside jsou pod tlakem, ale v budoucnu budeme muset z této pozice vystoupit,“ dodal Velič.

Podle Vřešťála to však nebude vyplacení představovat žádný zásadní problém. „Fond potřebné prostředky získá od nových investorů, popř. prodejem některého ze svých aktiv,“ dodal.

Dravci na scéně

Samotný fond Nova Green Energy přiznává, že některá jeho aktiva mají potíže i s provozním financováním. „Bioplynové stanice se potýkají jak se zdražováním vstupní suroviny, tak i jiných provozních nákladů. Situaci intenzivně řešíme s vedením bioplynových stanic a financující bankou,“ stojí v manažerském komentáři fondu z konce srpna.

Hodnota všech bioplynových stanic ve fondu však činí pouze 2,5 procenta z čisté hodnoty aktiv (tedy aktiv po odečtení všech dluhů). Podle Vřešťála se z hlediska celého fondu a jeho investorů „jedná o poměrně běžný ‚problém‘.“

Fond Nova Green Energy vlastní zajímavá aktiva jako sluneční a bioplynové elektrárny hlavně na Slovensku a další staví v Maďarsku. Zajímá se tak o ně nejen samotná Arca, ale i další hráči na tuzemském trhu.

Aktualizovali jsme o vyjádření společnosti Redside, která zpochybňuje výroky Jana Langmeiera a Rastislava Veliče.

Reklama

Doporučované